Riješiti gužve
57

Ajnadžić potpisao urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale

FENA
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je i direktoru Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzi Hulusiću uručio urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale u Sarajevu.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata saobraćajne infrastrukture koji bi trebao riješiti velike saobraćajne gužve na potezu od Vilsonovog šetališta do ulice Zmaja od Bosne. Dužina nulte transverzale je 220 metara, a širina od 12 do 15 metara.

Ajnadžić je naglasio da se u ovaj projekat ušlo hrabro, uprkos činjenici da postoji nekoliko smetnji koje koče proces izgradnje ovog projekta.

"Drago mi je što smo danas ovo pokrenuli, sada možemo ubrzati proceduru i rješavati imovinsko - pravne odnose. Koče nas proces harmonizacije katastra i zemljišne knjige, te sudski sporovi koji se vode pred nadležnim sudovima na kojima je upisana zabilježba zabrane korištenja i daljnjeg raspolaganja imovinom i zemljištem", rekao je Ajnadžić.

Naglašava će Općina Centar aktivno na ovom projektu sarađivati s institucijama uključenim u ovaj projekt, te da je jedan od prioriteta Općine izgradnja prve transverzale.

"Želimo da se brzina i intenzitet izgradnje ovih projekata multipliciraju koliko je to moguće. Pozivam sve one koji trebaju učestvovati u rješavanju imovinsko - pravnih odnosa, a prije svega tu mislim na vlasnike parcela koji će biti predmet eksproprijacije, da sarađuju s onima koji butu to radili. Situacija na ovom potezu je komplikovana, posebno kada su u pitanju dvije parcele, ali Općina se u ovo upušta u saradnji s Direkcijom za ceste, Zavodom za izgradnju i Ministarstvom, tako da vjerujem da će sve biti odrađeno na vrijeme", dodao je načelnik.

Tehničke činjenice o planiranoj saobraćajnici je predstavio direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač.

"Ideja za izgradnju nulte transverzale se javila u februaru ove godine nakon čega je naša Direkcija naručila idejni projekt za potrebe izdavanja urbanističke saglasnosti. Završili smo s procedurom odabira projektanta za izradu glavnog projekta koji je preduslov za izdavanje građevinske dozvole i odabira izvođača radova. Tokom trajanja pomenute procedure Općina Centar je u obavezi da riješi imovinsko-pravne odnose. Prema našim procjenama za građevinske radove izgradnje nulte transverzale na pomenutoj dionici potrebno je oko 200.000 KM, u šta naravno ne ulaze troškovi eksproprijacije zemljišta. Pored saobraćajnog aspekta izgradnjom nove saobraćajnice poboljšat ćemo i ekološki aspekt zagađenja smanjenjem saobraćajnih gužvi na ovom dijelu", izjavio je Kovač.

Ajnadžić je također potpisao saglasnost o sanaciji klizišta na Klanicama u mjesnoj zajednici Nahorevo. Za ovaj projekt izdvojeno je 170.000 KM.