Putem Facebooka
93

Ajnadžić odgovorio Kaplanu: Ne poznajem "svoje" i "tuđe" u nesreći, ti ako možeš neka ti je sretno

Klix.ba
Nedžad Ajnadžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Povodom današnjeg istupa Salmira Kaplana u kojem je optužio načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića "za pomaganje stolačkom HDZ-u", Ajnadžić je istupio saopćenjem putem Facebook profila. U nastavku saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Poštovani Salmire, prije svega želim da naglasim da nesreća za ime, vjeru i naciju ne pita. Zašto ovo govorim? Ja se dobro sjećam 2014. godine i majskih poplava. Sjećam se Bošnjaka, Srba i Hrvata kojima su klizišta i voda u trenutku uništavali sve ono za šta su cijeli svoj život radili. Sjećam se kako su Bošnjaci, Srbi i Hrvati priskakali jedni drugima u pomoć. Šta bi se desilo da tada nismo bili jedni uz druge. Zar smo trebali gledati sa strane i ništa ne poduzeti?

Tada je Salmire Općina Centar izdvojila pola miliona maraka za unesrećene. I bili smo prvi od svih nivoa vlasti koji smo reagovali. Dali smo novac Vogošći, Kladnju, Olovu, Šamcu, Doboju... Četiri godine nakon toga Općina Centar, koja je lokalna zajednica i Bošnjaka i Srba i Hrvata i ostalih pomaže slabije razvijenim lokalnim sredinama, a ja kao načelnik svih građana odgovaram narodu za trošenje novca, a ne nekim interesnim skupinama i ne onako kako bi oni to željeli da radim. Zašto smo pomogli opremanju CZ Stolac? Pa zato što i požari koji su harali Hercegovinom nisu pitali gdje će planuti, u dvorištu Bošnjaka, Hrvata, Srba... I kad su ti požari pustošili našu domovinu mi smo pomagali, a ti ako možeš stani po strani i gledaj da li pomoć treba neko "naš" ili "njihov". Ja nisam taj koji poznaje "svoje" i "tuđe" u nesreći. Ti ako možeš neka ti je sretno.

Općina Centar ovom donacijom nije nikome naštetila, a nije ni kako tvrdiš dala novac nekoj partiji ili stranci. Mi se ne bavimo time, a to mogu potvrditi ljudi i predstavnici lokalnih zajednica koji su imali koristi od naših donacija. Svaka pomoć koju smo odobrili bila je na zahtjev lokalnih zajednica i svaki taj zahtjev je evaluirala stručna komisija, pa tako i ovu. I na kraju Salmire, ja više neću zloupotrebljavati medijski prostor i ovaj humani gest politizirati. A ti ako možeš to govori o tebi", stoji u izjavi načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Podsjećamo, Salmir Kaplan, predsjednik Općinskog odbora SDA Stolac optužio je svog stranačkog kolegu i načelnika sarajevske općine Centar, Nedžada Ajnadžića za podršku stolačkom HDZ-u. Kaplan u svom istupu na Facebooku nije naglasio o kakvoj se konkretno pomoći radi.

Kako je Ajnadžić naveo, radi se o pomoći Civilnoj zaštiti Stolac.