Bivši načelnik Centra
503

Ajnadžić će 12 mjeseci na osnovu "bijelog hljeba" primati 4.289 KM

G. M.
Ajnadžić: Još godinu dana unosnih primanja (Foto: D. S./Klix.ba)
Ajnadžić: Još godinu dana unosnih primanja (Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši načelnici sarajevskih općina, Nedžad Ajnadžić (Centar) i Novo Sarajevo (Nedžad Koldžo), primat će plaću i godinu dana nakon isteka mandata.

Njih dvojica, ali i drugi zvaničnici i uposlenici prethodnih lokalnih administracija, poput savjetnika ili rukovodilaca općinskih vijeća, primat će takozvani "bijeli hljeb".

Iz Općine Centar za Klix je zvanično potvrđeno da će Ajnadžić godinu dana nakon izbora primati bruto plaću u iznosu od čak 7.649 KM mjesečno (neto 4.289 KM).

"Nedžad Ajnadžić, Karolina Karačić, Mustafa Mulić i Dževad Bećirević podnijeli su zahtjev za naknadu plaće koju su ostvarivali za vrijeme obavljanja javne funkcije. U skladu sa podnesenim zahtjevima po istima je doneseno rješenje u skladu sa Odlukom o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće, dodataka na plaću i naknade plaće izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika Općine Centar Sarajevo", rečeno nam je iz Općine.

Dodaje se da je Nedžadu Ajnadžiću, Karolini Karačić i Mustafi Muliću utvrđeno pravo na naknadu plaće u trajanju od godinu dana nakon prestanka mandata, a Dževadu Bećireviću u trajanju od šest mjeseci počevši od 1. novembra 2020. godine.

"Nedžadu Ajnadžiću, u skladu sa rješenjem plaća se obračunava na koeficijent koji je imao kao načelnik, ostale naknade se ne isplaćuju i na neto platu se obračunavaju pripadajući doprinosi", rečeno je za Klix iz Općine Centar.

Ajnadžićeva neto plaća iznosi 4.289,69 KM, a bruto 7.649,64 KM.

Karolini Karačić neto plata, u skladu sa rješenjem, obračunava se na koeficijent koji je imala kao predsjedavajuća Općinskog vijeća, ostale naknade se ne isplaćuju, i na neto platu se obračunavaju pripadajući doprinosi. Njena neto plata iznosi 4.382,15 KM a bruto 6.350,94 KM

Mustafa Mulić, koji je bio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, nakon isteka mandata prima neto platu od 3.988,80 KM i bruto od 5.780,87 KM

Dževad Bećirević, Ajnadžićev savjetnik, prima neto platu od 2.574,72 KM I bruto platu u iznosu od 3.731,47 KM.

Slična je situacij i sa ostalim zvaničnicima, iz drugih općina, koji su ostvarili pravo na "bijeli hljeb".