Direktor FUZIP-a
79

Ajdinović: Odgovorno tvrdim da držimo granicu pod kontrolom

N.V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalna uprava za inspekcijske poslove spremno je dočekala situaciju sa koronavirusom, kazao je direktor ove Uprave Anis Ajdinović. On je nakon sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kazao da su granični prelazi pod kontrolom.

"Prije nekoliko dana organizovan je dvadesetčetvorosatno radno vrijeme na šest graničnih prelaza kako bi bila osigurana kontrola svih putnika i roba. Ove kontrole se vrše 24 časa i na aerodromima Sarajevo i Tuzla. Morali smo sinoć i juče u toku dana organizovati se kako bi pokrili sve ostale granične prelaze kada je u pitanju Hrvatska, pokriveni su i svi granični prelazi sa Srbijom i Crnom Gorom.

Crna Gora je zatvorila sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini, Srbija manje, dok su svi granični prelazi sa Hrvatskom otvoreni.

"Organizovali smo sve kapacitete iz unturašnjosti, ovlastili sve inspektore da postupaju po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", rekao je Ajdinović.

Dvadesetčetvorosatno prisustvo federalnog sanitarnog inspektora obezbijeđeno je na 15 graničnih prelaza.

"Nećemo dozovoliti da ijedan putnik prođe, a da ne dobije mjere izolacije ako se radi o državljanima BiH, odnosno ograničeno kretanje onima kojima je zabranjem ulaz", riječi su Ajdinovića.

"Što se tiče graničnih prelaza niže kategorije, organizovali smo mobilne timove, ni manji granični prelazi neće bit nepokriveni. U saradnji sa Graničnom policijom BiH koji će nam javljati da li ima takvih putnika, organizovaćemo se da najviše u sat i po, dva bude prisutan federalni sanitarni inspektor", dodao je.

Pripadnici policije sačiniće službenu zabilješku o kršenju samoizolacije ukoliko je bude, kazao je on, odnosno pokrenuti krivičnui postupak.

Naglasio je kako nema bojazni da je granice prešao neko ko ne bi trebao:

"Vjerovatno ima raznih informacija i podataka da neki građani BiH su prošli granicu, a nisu prošli kontrole, to je sve na nivou spekulacija, odgovorno tvrdim da držimo granicu pod kontrolom."

Ajdinović je pozvao na opreznost i ozbiljnost onih koji iz stranih zemlja ulaze u BiH. Dirktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak naglasio je da nema potrebe za panikom, te da Krizni štab organizuje kontinuirane sastanke na kojima predlaže potrebne mjere.