Radni sastanak
15

Ajdinović i Jusko razgovarali o unapređenju saradnje Federalne inspekcije i MUP-a KS

Dž. L.
Ismir Jusko i Anis Ajdinović
Ismir Jusko i Anis Ajdinović
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko razgovarali su danas o unapređenju i uspostavljanju čvršće saradnje između dvije institucije na čijem su čelu.

Naime, imajući u vidu da federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdaju rješenja o stavljanju osoba koje ulaze u BiH pod zdravstveni nadzor ili izolaciju, a kantonalni policijski organi kontrolišu poštivanje mjera iz rješenja, razgovaralo se o modalitetima uspostavljanja sveobuhvatne koordinacije aktivnosti ova dva organa, s ciljem brzog i efikasnog postupanja na suzbijanju pandemije koronavirusa u BiH, FBIH i Kantonu Sarajevo.

Direktor Ajdinović je upoznao ministra Jusku s do sada poduzetim mjerama i aktivnostima Federalne uprave za inspekcijkse poslove, čiji su inspektori zaključno sa 6. aprilom izdali 23.164 rješenja o izolaciji, koja su proslijeđena nadležnim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije na daljnje postupanje i kontrolu izvršenja rješenja.

Od ukupnog broja, Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi policije Kantona Sarajevo su na provjeru upućeni podaci za 1.933 osobe koje žive na području Kantona Sarajevo.

Direktor Ajdinović je također prezentirao ministru i online platformu za praćenje stanja izdatih rješenja u FBiH, u koju se unose sva rješenja o izolaciji, izdata od strane federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa.

Ministar Jusko i direktor Ajdinović su iskazali spremnost za neposrednu saradnju, te lični angažman i učešće, kao i 24-satni angažman i učešće svih uposlenika oba organa u koordinaciji svih aktivnosti vezanih za osiguranje poštivanja zdravstvenih mjera kako bi se na sve raspoložive načine utjecalo na suzbijanje širenja koronavirusa u KS, FBiH i BiH.