Stanje na granicama
17

Ajdinović: Federalni inspektori do sada odredili izolaciju za 21.084 putnika

N. V.
Foto: FUZIP
Foto: FUZIP
Federalni sanitarni inspektori su u okviru kontinuiranih aktivnosti za vrijeme pandemije korona virusa, od 15. marta do 1. aprila, izdali 21.084 rješenja o stavljanju putnika u samoizolaciju na period od 14 dana, a za njih 9.838 je istekao taj period.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je nadzorima i mjerama obuhvaćeno i 2.527 državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u državu ušli preko graničnih prelaza u Federaciji BiH. Isto vrijedi i za 253 osobe sa prebivalištem na području Brčko distrikta. Njihovi podaci dostavljeni su inspektoratima u RS i Distriktu.

Pregled izdatih rješenja o izolaciji na dan 1. april
Pregled izdatih rješenja o izolaciji na dan 1. april

Kantonalni inspekcijski organi su Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sada dostavili ukupno 306 službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera.

Za 1.988 osoba izdate mjere izolacije ističu danas, a do sada je period obavezne izolacije, koje su propisali federalni sanitarni inspektori, istekao za 9.838 osoba. Napomenuto je da mjera samoizolacije ističe nakon 14 dana ukoliko do isteka perioda izolacije osobe kojima je ona propisana nisu razvili nikakve simptome zaraze koronavirusom.

Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prelaze gdje trenutno nih 86 u tri smjene vrši 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.