BiH
0

Ajanović zatražio izmjenu Izbornog zakona BiH

FENA
Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović uputio je otvoreni poziv visokom predstavniku Valentinu Inzku da u skladu sa obavezama iz Aneksa 10 Daytonskog sporazuma nametne izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se uvele sankcije za stranačke kandidate koji zloupotrebljavaju izborni mandat.

Ajanović smatra da je neodgovornost izabranih dužnosnika rezultirala eskalacijom nerada, nedolascima na sjednice, opstrukcijom neophodnih zakona i reformi, trgovinom mandatima i dodatnim pogoršanjem političke i ekonomske krize u BiH.

"Političke stranke moraju dobiti zakonsko pravo i obavezu da smijene kandidate koji po dobivanju mandata, umjesto savjesnog obavljanja dužnosti u interesu građana i države bezobzirno trguju s odmetnutim političkih krugovima čiji je jedini interes profitirati na građanima kroz generisanje političke i ekonomske krize", kazao je Ajanović.

Ajanović smatra da je međunarodna zajednica dužna izvršiti svoje obaveze prema BiH i spriječiti samovoljno i bezobrazno ponašanje zastupnika koji koriste mandat kao sredstvo za političku trgovinu u cilju bogaćenja, ugrožavajući i funkcioniranje države.