BiH
0

Ajanović traži potpuno prebrojavanje glasačkih listića ili poništavanje izbora

FENA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović prezentirao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Tuzli dokaze, po kojima su tokom izbora korištene neispravne evidencijske liste na kojima nije bilo moguće propisno evidentirati glasove kandidata Patriotskog bloka.

"Prema odluci Izborne komisije (IK), do 6. oktobra evidentirano je postojanje štamparske greške, pogreške proizvođača – kreatora obrasca. Navedenom odlukom izborna komisija je potvrdila kako prezentirani rezultati izbora bitno odstupaju od rezultata s kojima raspolaže Patriotski blok", kazao je Ajanović.

BOSS upozorava da je u skladu s Izbornim zakonom obavezno ponovno brojenje glasačkih listića u svim općinama, jer je učinjena povreda Izbornog zakona BiH koja bitno utječe na dodjelu mandata.

Ukoliko se ne provede potpuno prebrojavanje, IK bi u skladu s člankom 2.10 Izbornog zakona BiH trebao poništiti izbore, jer su u izbornim jedinicama i biračkim mjestima ustanovljene nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora, a ne mogu se otkloniti djelomičnim prebrojavanjem glasova, kazao je Ajanović.