BiH
0

Ajanović: SDA i HDZ žele podijeliti Tuzlu na nacionalne općine

FENA
Općinsko vijeće Tuzla usvojilo je na inicijativu Mirnesa Ajanovića zaključak o osudi djelovanja, a koje u cilju podjele Tuzle na nacionalne općine provode SDA i HDZ, priopćeno je danas iz Bosanske stranke (BOSS).

Više od 18 mjeseci od kada je izglasana Odluka o proglašenju Tuzle gradom građani Tuzle i dalje čekaju na ostvarivanje demokratskog prava na grad, a posebnu odgovornost snose SDA i premijer Nedžad Branković, koji izbjegava izvršiti obvezu i zakon o proglašenju Tuzle gradom staviti u parlamentarnu proceduru, kazao je Ajanović.

On je na sjednici Općinskog vijeća prezentirao činjenice koje dokazuju kako su Tuzlaci ucijenjeni da odustanu od svog zakonskog prava da žive u nepodijeljenom gradu bez općina, na temelju čega je OV Tuzla i donijelo odluku o javnom suprotstavljanju nacionalističkim nastojanjima.

Ajanović smatra da se bahat odnos federalne i županijske vlasti prema građanima ogleda i u oblasti poljoprivrede te da je OV Tuzla u cilju saniranja stanja usvojilo prijedlog BOSS-a o uvođenju poticaja za poljoprivredne proizvođače i ukidanju svih taksi, a zatraženo je da se hitno izradi i socijalna karta.