BOSS
0

Ajanović podnio prijavu protiv Dodika

FENA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv Milorada Dodika za krivična djela "pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela" i "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", saopćeno je iz te stranke.

Iz BOSS-a navode kako je je premijer RS-a, bezobzirno negirajući zločine protiv čovječnosti, javno priznao da će ometati Sud BiH u postupcima ratnih zločina, ističući posebno neizvršenje kazne za Novaka Đukića, koji je osuđen za ratni zločin na tuzlanskoj "Kapiji".

"Pored zahtjeva za hitan sastanak Komisije za istinu o Tuzli i zahtjeva Opštinskom vijeću Tuzla da se usaglasi odbrambena strategija oprotiv antidržavnih centara, koji u službi aboliranja četništva i agresije lažiraju činjenice o stradanju tuzlanske mladosti, Ajanović je izvijestio Tužilaštvo BiH da Milorad Dodik čini krivična djela u jasnoj namjeri da u slučajevima "Kapija" i "Markale" ometa krivični proces dokazivanja 'zločina protiv čovječnosti', 'ratnog zločina protiv civilnog stanovništva'.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ističe da Dodik na opisani način čini i krivično djelo 'ometanje rada pravosuđa' za šta je propisana kazna zatvora do deset godina", navodi se u saopćenju BOSS-a.