BiH
0

Ajanović: Odbijanje Lajčakova prijedloga politički je neozbiljna odluka

FENA
"Odbijanje prijedloga visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o reformi policije u BiH preuranjena je, ishitrenu i politički neozbiljna odluka", kazao je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović na sastanku predstavnika političkih, javnih i vjerskih institucija održanom u nedjelju u Sarajevu.

Umjesto da sačekaju reakciju Milorada Dodika, Haris Silajdžić i Sulejman Tihić neodgovorno su prvi odbili prijedlog reforme policije ne ustručavajući se nepotrebnog dovođenja Federacije u sukob s međunarodnom zajednicom.

Nikome ne treba dokazivati da Milorad Dodik želi samostalnu Republiku Srpsku (RS) i da mu reforma policije nije u interesu jer bi značila put u Evropsku uniju, ukidanje Policije RS-a i anuliranje toga entiteta. Zbog toga se plan visokoga predstavnika nije smio odbiti, već je trebalo iznijeti priomjedbe zasnovane na rješenjima Martinsove komisije i Direkcije za reformu policije, istaknuo je Ajanović.

Sarajevski sastanak nikako se ne smije shvatiti kao objava političkog rata bošnjačkih političara i intelektualaca visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici jer BiH ima više prijatelja u međunarodnoj zajednici nego u domaćoj politici, zaključio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.