{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje

F
5.6.2007. u 12:28
0
0
Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje
0
Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje
U Sarajevu je danas nastavljena druga redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i rasprava o budućem federalnom zakonodavstvu o pomilovanju koje u određenim slučajevima osuđenicima treba da izriče predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika.
U proceduri su dva prijedloga Zakona o pomilovanju. Jedan je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije, a drugi Federalna vlada.

Jučer je zasjedala Ustavna komisija Predstavničkog doma čije je mišljenje u ovom slučaju neophodno i poslanicima je danas obrazložila da ona podržava prijedlog SDA. Međutim, Komisija smatra da bi i Vladina varijanta Zakona mogla biti prihvatljiva, ako bi propisivala da se pomilovanje može izreći za djela utvrđena federalnim zakonima za koje je osuđenicima sankciju izrekao Sud u Federaciji, osim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid i za djela utvrđena Zakonom o pomilovanju Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ustavne komisije Irfan Ajanović izjavio je Agenciji Fena da je ovakav eventualni tekst budućeg zakona blizak varijanti koju je predložio poslanički Klub SDA.

Konačnu riječ o tome kako će izgledati osnovana postavka u budućem zakonu koja se odnosi na to da li se pomilovanje može izreći isključivo za djela koja su u jurisdikciji Federacije ili i države BiH, dat će poslanici Predstavničkog doma.

Irfan Ajanović je obrazložio u Parlamentu da od 2005. godine, od kada je visoki predstavnik u BiH suspendirao ove propise iz ove oblasti u Federaciji, 301 molba za pomilovanje čeka na rješavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: