{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje

F
5.6.2007. u 12:28
0
0
Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje
0
Ajanović: Od 2005. godine 301 molba čeka pomilovanje
U Sarajevu je danas nastavljena druga redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i rasprava o budućem federalnom zakonodavstvu o pomilovanju koje u određenim slučajevima osuđenicima treba da izriče predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika.
U proceduri su dva prijedloga Zakona o pomilovanju. Jedan je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije, a drugi Federalna vlada.

Jučer je zasjedala Ustavna komisija Predstavničkog doma čije je mišljenje u ovom slučaju neophodno i poslanicima je danas obrazložila da ona podržava prijedlog SDA. Međutim, Komisija smatra da bi i Vladina varijanta Zakona mogla biti prihvatljiva, ako bi propisivala da se pomilovanje može izreći za djela utvrđena federalnim zakonima za koje je osuđenicima sankciju izrekao Sud u Federaciji, osim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid i za djela utvrđena Zakonom o pomilovanju Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Ustavne komisije Irfan Ajanović izjavio je Agenciji Fena da je ovakav eventualni tekst budućeg zakona blizak varijanti koju je predložio poslanički Klub SDA.

Konačnu riječ o tome kako će izgledati osnovana postavka u budućem zakonu koja se odnosi na to da li se pomilovanje može izreći isključivo za djela koja su u jurisdikciji Federacije ili i države BiH, dat će poslanici Predstavničkog doma.

Irfan Ajanović je obrazložio u Parlamentu da od 2005. godine, od kada je visoki predstavnik u BiH suspendirao ove propise iz ove oblasti u Federaciji, 301 molba za pomilovanje čeka na rješavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: