BiH
0

Ajanović: Nismo mogli dozvoliti legaliziranje situacije "ko je jamio, jamio"

FENA
Prijedlog zakona o premjeru i katastru nekretnina u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prihvaćen u današnjem nastavku 13. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Preciznije, o ovom tekstu nije ni glasano, već je nakon brojnih diskusija i primjedbi, odlučeno da za 90 dana predlagač uputi u parlamentarnu proceduru inovirani tekst te zajedno s njim, u paketu, prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnoj knjizi te zakona o stvarnim pravima.

Sugestija je i da predlagač, Federalna vlada, uvaži danas izrečene primjedbe.

Jedna od osnovnih primjedbi je da ponuđeni tekst daje nadležnosti kantonalnim organima nauštrb nadležnosti općinskih organa uprave u oblasti geodetskih poslova i katastra te - u korist federalnog nivoa, derogira državni nivo u ovoj oblasti.

Pobornici ovakvog stava traže i da konačnim tekstom bude uvedena jedinstvena evidencija između grunta i katastra te da budu inovirana rješenja iz zakona donesenog 1984. godine koji je, prema njihovim ocjenama, najbolji ikad donesen na ovim prostorima iz te oblasti.

Zagovornik stava da je danas obavezno trebalo odbiti ponuđeni tekst, poslanik Stranke demokratske akcije Irfan Ajanović, izjavio je da se njime već šesti put nastojala legalizirati situacija u kojoj su "neki privatnici željeli katastrom pokriti ono što je oduzeto".

"Dakle, pokriti situaciju: ko je jamio, jamio. To nismo mogli dozvoliti. Zbog toga tražim da se naknadno donese pravedniji zakon, i to zajedno sa zakonima o zemljišnoj knjizi i stvarnim pravima, o kojima treba provesti zajedničku raspravu", izjavio je Ajanović.

Njegov prijedlog uvažio je i Klub poslanika Stranke za BiH te nekih opozicionih stranaka pa je postao konačan zaključak o ovoj tački dnevnog reda.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH je u toku.