BiH
0

Ajanović: Napadom na Cerića OHR krši Članak 10 Evropske konvencije

FENA
"Napad Ureda visokoga predstavnika (OHR) na reisa Mustafu ef. Cerića evidentno je kršenje Članka 10. Evropske konvencije kojim je zajamčeno pravo na slobodu izražavanja i iznošenje mišljenja", kazao je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović na konferenciji za novinare u Tuzli.

Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović smatra zabrinjavajućim napad OHR-a kojim se reis Mustafa ef. Cerić neosnovano optužuje da je izjavama u Americi prekršio Daytonski sporazum i da izaziva političku nestabilnost.

"Izjave reisa Mustafe ef. Cerića o nužnosti provođenja reformi i zahtjevi za poništenje rezultata zločinačkog djelovanja, genocida i etničkog čišćenja, trebaju biti obaveza djelovanja svih razumnih i moralnih ljudi. Pokušaj da se vjerskom poglavaru muslimana u Bosni i Hercegovini zabrani iznošenja mišljenja o funkcionalnijem uređenju države u interesu svih građana, upravo je grubo kršenje Daytonskog sporazuma od strane OHR-a", tvrdi Ajanović.

Inače, kako su prenijele banjolučke Nezavisne novine, ef. Cerić u toj je izjavi rekao da "entitet Republika Srpske ne može postojati pod sadašnjim imenom" te da bi BiH trebalo urediti po načelu jedan čovjek - jedan glas.