BiH
0

Ajanović: Centralna izborna komisija dužna je raspisati nove izbore

FENA
U povodu situacije do koje je došlo nakon što je predsjednik Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podnio ostavku na tu dužnost, priopćenjem za javnost oglasio se predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović u kojemu traži od Centralne izborne komisije BiH da raspiše prijevremene izbore za Skupštinu BiH.

"Centralna izborna komisija dužna raspisati prijevremene izbore jer je Člankom 14.3 Izbornog zakona BiH naloženo raspisivanje prijevremenih izbora ako je nekom organu prestao mandat u skladu sa ustavom i zakonom.

Građani nisu dali nikome legitimitet za tešku ekonomsku i političku situaciju prouzročenu izolacijom zbog neprovođenja reformi i raspuštanjem Vijeća ministara BiH.

Na to obavezuje i Zakon o Vijeću ministara BiH, s obzirom na to da se procedura izbora novog saziva provodi prema odredbama članaka 9. i 10. toga zakona, gdje je naznačeno da predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH - kod svakog novog mandata Parlamentarne skupštine BiH.

Dakle, Zakonom je naloženo da se izbor novog predsjedavajućeg i Vijeća ministara može provesti isključivo novim sazivom Parlamentarne skupštine BiH", stoji u BOSS-ovu priopćenju.