{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Airsofteri u BiH: Bavimo se sportom, nismo nikakva paravojna jedinica

28.11.2017. u 07:49
416
237
Airsofteri u BiH: Bavimo se sportom, nismo nikakva paravojna jedinica
416
Airsofteri u BiH: Bavimo se sportom, nismo nikakva paravojna jedinica
Airosfteri na jednom od međunarodnih druženja u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Naslovnice srbijanskih medija proteklih dana bile su pune naslova o tome da Izetbegović sprema Bošnjake na rat, a u tekstovima stoji da je tajnu obuku u BiH prošlo najmanje 9.000 Bošnjaka. Međutim, u tekstovima su korištene fotografije airsoft klubova iz BiH, kao i karta naše države s informacijama da su obuke sprovedene u Bužimu, Bihaću, Maglaju, Zenici, Sarajevu, Tuzli i Živinicama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema informacijama srbijanskih medija, više od 9.000 mladića u dobi od 18 do 35 godina ove godine je prošlo školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a navodi se i to da je 5.000 njih zadužilo uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Nedugo nakon objave članaka reagovali su airsoft klubovi iz Bosne i Hercegovine čije su fotografije korištene u tekstovima kao dokazi gore navedenih informacija, tvrdnjom da oni nemaju nikakve veze s Bakirom Izetbegovićem te da se radi samo o sportu koji je zastupljen u čitavom svijetu."S obzirom na činjenicu da je naš klub najveći i najpoznatiji airsoft klub u Bosni i Hercegovini, smatramo da novinari s ove televizije nisu slučajno objavili sporni prilog, već da se iza cijele priče kriju mnogo veći faktori kojima je cilj stvaranje straha i panike među građanima Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Airsoft kluba "Crna munja".

Airsoft je moderan, ekstremni, borbeni sport ili rekreacioni hobi u kojem učesnici eliminišu neprijatelje gađajući se sferičnim airsoft kuglicama lansiranim iz airsoft oružja. Radi se o skupljem hobiju s obzirom na to da uniforme mogu koštati i do 1.000 KM, a članovi airsoft klubova ih uglavnom kupuju lično, kao i drugu opremu kao što su airsoft replike oružja, kuglice i slično.

Svaki trening ili sportski turnir uredno se najavljuje nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i bez problema se održavaju godinama.Predsjednik Saveza airsoftera Federacije Bosne i Hercegovine Dženis Imširović u izjavi za Klix.ba je pojasnio kako se ne provode nikakve vojne obuke te da je ovaj sport ili hobi dostupan svima.

"U pomenutoj karti su označeni gradovi: Bihać, Bužim, Zenica, Sarajevo, Maglaj i Živinice, a upravo u tim gradovima su održavani airsoft susreti međunarodnog karaktera kojima su prisustvovali klubovi iz cijele BiH, oba entiteta, te iz Srbije, Hrvatske, Italije i Slovenije. Svi airsoft susreti održani su uz prethodnu najavu i saglasnost MUP-a, a neki su čak realizirani i uz podršku NATO-a. Ne treba napominjati da su klubovi uglavnom multietnički i da je u svakom klubu zabranjeno političko djelovanje, širenje neke ideologije ili ugnjetavanje bilo čijih prava, vjerskih, rasnih, spolnih ili nekih drugih", izjavio je Imširović.

Ono što je promaklo srbijanskim medijima je i činjenica da airsoft klubovi postoje i u drugim zemljama Balkana te da se njihovi članovi rado odazovu sportskom druženju i takmičenju na prostoru Federacije BiH i suprotno."Strogo je zabranjeno nošenje ili isticanje bilo kakvih obilježja iz prethodnog rata kako se niko ne bi osjećao loše ili u najmanju ruku neugodno. Naši klubovi redovno učestvuju na susretima u Hrvatskoj i Srbiji i to bez ijednog problema ili incidenta, kao i kada ti klubovi dolaze kod nas u goste na susrete. Svi klubovi redovno učestvuju u humanitarnim akcijama i sakupljamo novac od svojih ličnih sredstava u humanitarne svrhe, redovno darujemo krv i imamo akcije čišćenja izletišta i očuvanja prirode te se kao takvi smatramo društveno odgovornim i korisnim", dodaje Imširović.

Airsofteri su iznenađeni činjenicom da pojedini novinari nisu upoznati o postojanju airsofta te da ga povezuju s paravojnim aktivnostima, zbog čega se ograđuju od bilo kakvih navoda i pozivaju javnost da ne nasjeda na pisanja pojedinih medija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: