AIPCE
0

Aipce ocijenio veoma značajnim rad vijeća za štampu u BiH

FENA
Članice Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Europe (AIPCE) su na 10. skupštini održanoj u Berlinu od 23. do 26. oktobra, rad Vijeća za štampu u BiH ocijenili veoma značajnim za razvoj medijske samoregulacije u regionu.

U radu ovog skupa učestvovalo je 25 zemalja članica, saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

U toku rada Skupštine predstavljeni su godišnji izvještaji svih članica, a intenzivno se radilo na usaglašavanju etičkih standarda Kodeksa za štampu i principa rješavanja žalbi građana na neprofesionalno novinsko izvještavanje.

Vođena je i rasprava o novim tehnologijama i načinima etičkog uređivanja interneta i internetskih izdanja.

Članovi AIPCE su izvještaj o radu bh. Vijeća ocijenili izuzetno uspješnim, posebno u promicanju novinarskih etičkih standarda kroz edukacijske programe za studente novinarstva i za sudije, u kontekstu primjene Zakona o zaštiti od klevete u BiH. Naglašena je i važna uloga Vijeća za razvoj medijske samoregulacije u regionu.

Predstavnici Vijeća za štampu u BiH ujedno su potpisali Memorandum o saradnji sa samoregulacjskim tijelima susjednih zemalja. Cilj je što kvalitetniji monitoring štampe koja se redovito distribuira u zemljama istog jezičkog područja iz regiona.

Vijeće za štampu u BiH predstavljali su generalni menadžer "Dnevnog lista" Ismet Brković, direktor magazina "Slobodna Bosna" Erbein Rešidbegović, direktor magazina "Start" Dario Novalić te izvršna dirketorica Vijeća Ljiljana Zurovac.