Aipce ocijenio veoma značajnim rad vijeća za štampu u BiH

F
FENA
27.10.2008. u 17:34
0
0
Aipce ocijenio veoma značajnim rad vijeća za štampu u BiH
0
Aipce ocijenio veoma značajnim rad vijeća za štampu u BiH
Članice Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Europe (AIPCE) su na 10. skupštini održanoj u Berlinu od 23. do 26. oktobra, rad Vijeća za štampu u BiH ocijenili veoma značajnim za razvoj medijske samoregulacije u regionu.
U radu ovog skupa učestvovalo je 25 zemalja članica, saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

U toku rada Skupštine predstavljeni su godišnji izvještaji svih članica, a intenzivno se radilo na usaglašavanju etičkih standarda Kodeksa za štampu i principa rješavanja žalbi građana na neprofesionalno novinsko izvještavanje.

Vođena je i rasprava o novim tehnologijama i načinima etičkog uređivanja interneta i internetskih izdanja.

Članovi AIPCE su izvještaj o radu bh. Vijeća ocijenili izuzetno uspješnim, posebno u promicanju novinarskih etičkih standarda kroz edukacijske programe za studente novinarstva i za sudije, u kontekstu primjene Zakona o zaštiti od klevete u BiH. Naglašena je i važna uloga Vijeća za razvoj medijske samoregulacije u regionu.

Predstavnici Vijeća za štampu u BiH ujedno su potpisali Memorandum o saradnji sa samoregulacjskim tijelima susjednih zemalja. Cilj je što kvalitetniji monitoring štampe koja se redovito distribuira u zemljama istog jezičkog područja iz regiona.

Vijeće za štampu u BiH predstavljali su generalni menadžer "Dnevnog lista" Ismet Brković, direktor magazina "Slobodna Bosna" Erbein Rešidbegović, direktor magazina "Start" Dario Novalić te izvršna dirketorica Vijeća Ljiljana Zurovac.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: