BiH
0

AIESEC: Izložba fotografija, tekstova i stripova "Ispod granice"

Klix.ba
Studentska organizacija AIESEC Banja Luka je, u saradnji sa internet portalom eTrafika i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, realizovala još jedan zanimljiv projekat pod nazivom "Affect and Act – Ispod granice", čiji je cilj razvijanje svijesti o položaju ugroženih kategorija našeg društva.

Projekat je bio odlična prilika za četiri praktikanta da učestvuju u njegovom izvođenju, te tako posjete i upoznaju naš grad. Ovaj put, AIESEC je ugostio praktikante iz regiona, studente novinarstva Lazara i Borisa iz Crne Gore i Đurađa i Luku, studente grafičkog crtanja iz Srbije. Svi su se prijavili iz istog razloga, željni novog znanja i iskustva, a Đurađ nam je to lijepo objasnio: "Ja želim mijenjati sebe, druge, putovati, upoznavati druge kulture, ljude, družiti se, a ova praksa, donosi upravo to, duhovno bogatstvo. Ovo divno iskustvo bih preporučio svim studentima koji imaju slične ciljeve kao ja".

Praktikanti su organizovali besplatne radionice iz oblasti novinarstva, novinarske fotografije i strip crtanja, u trajanju od četiri sedmice, sa naglaskom na društveno ugrožene grupe društva, a sve zarad povećanja njihove vidljivosti.

Boris Bajić, student novinarstva iz Podgorice, koji je ujedno i jedan od predavača, kaže da se nada da će njegovo skromno djelovanje izazvati empatiju i navesti čitaoce portala eTrafika na razmišljanje o društveno ugroženim ljudima. Njihove radionice se baziraju na neformalnoj edukaciji i interakciji sa kolegama koji pohađaju kurs i sa kojima razmjenjuju iskustva i mišljenja o socijalno odgovornom novinarstvu.

Praktikanti vjeruju da projekat može donijeti određene promjene u kvalitetu svakodnevnice i to po principu domino efekta.

"Ne govorimo o institucionalnim promjenama, već o mijenjanju pojedinaca i njihovog pogleda na marginalizovane grupe i njihove probleme, čime se pokreće domino efekat", kazao je Bajić.

Za Banju Luku kažu da je grad prijatnih i gostoljubivih ljudi, čistih ulica i divnih građevina. Brzo su se adaptirali na ovakav način života, postali pravi prijatelji, jer im se čini kao da se poznaju već godinama.

U Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić će u četvrtak, 27. februara, biti ogranizovana izložba svih radova koji su najbolji polaznici kurseva napisali uz pomoć svojih predavača. Ulaz je slobodan i svi zainteresovani su dobrodošli.