Formirana vlast
274

Aida Obuća postala prva premijerka u historiji Vlade u Goraždu, imenovani i ministri

Piše: E. A.
BPK Goražde dobio je novu vladu na čijem je čelu Aida Obuća iz SDA, prva premijerka u historiji ovog kantona. Obuću je za mandatarku vlade na petoj vanrednoj sjednici kantonalnog parlamenta zakazanoj na zahtjev 14 poslanika, predložila predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić iz DF-a.

Nakon što je privremena komisija za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde razmatrala akt predsjedavajuće o prijedlogu kandidata za premijera te uz niz proceduralnih aktivnosti, mandatarka vlade predložila je budući sastav ministara koje je skupština glasovima parlamentarne većine koju predvodi SDA i potvrdila.

Tako su novi ministri položili i svečanu zakletvu obavezujući se da će raditi u interesu građana, čime je u BPK Goražde, nakon sedam mjeseci od izbora okončana implementacija izbornih rezultata.

Sastav nove Vlade BPK Goražde čine premijerka Aida Obuća (SDA), ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Eniz Halilović (SDA), ministar pravosuđa, uprave i radnih odnosa Nataša Danojlić (SDA), ministar finansija Šemso Muslić (NBL), ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Bojan Krunić (NBL), ministar za boračka pitanja Edin Aganović (SBiH), ministar privrede Mensad Arnaut (A-SDA/Nezavisni blok), ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin (Goraždanska priča) te ministar za mlade, obrazovanje, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija (DF).

Novoimenovana premijerka BPK Goražde Aida Obuća po zanimanju je diplomirana pravnica, a do sada je obnašala značajne funkcije u zakonodavnoj vlasti, najprije kao predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde, a potom i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde na čijem je čelu bila u prethodnom sazivu. Aktuelna je članica Povjereništva KO SDA Goražde i članica Predsjeništva SDA BiH.

Mensud Arnaut, novoimenovani ministar privrede kandidat je A-SDA. Arnaut je po zanimanju nastavnik biologije i hemije, magistar tjelesnog i zdravstvenog odgoja te je do danas obnašao funkciju direktora OŠ Ustikolina.

Edin Aganović, ministar za boračka pitanja kojeg je na ovu poziciju delegirala SzBiH, po zanimanju je doktor veterinarske medicine i magistar jedinstvenog zdravlja, a radio je kao veterinarski inspektor u Kantonalnoj upravi za inspekcijske polsove.

Eniz Halilović (SDA) ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba po zanimanju je profesor sociologije i bivši ministar za boračka pitanja.

Novi stari ministar je i Šemso Muslić (NBL), diplomirani ekonomista, bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Ustikolina i bivši ministar za boračka pitanja.

Novi ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša kojeg je delegirao NBL je Bojan Krunić, profesor geografije koji je diplomu stekao iz oblasti prostornog planiranja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posljednje četiri godine radio je u trgovačkom lancu Bingo.

Nizama Rišljanin nova je ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde koju je delegirala Goraždanska priča. Nizama je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i to bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost naroda BiH.

Arman Bešlija, (DF) ministar za mlade, obrazovanje, nauku, kulturu i sport, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, bivši je uposlenik organizacije World Vision, sa bogatim iskustvom u radu i saradnji sa školama, kulturnim i drugim ustanovama.

Nataša Danojlić (SDA) nova je ministrica pravosuđa, uprave i radnih odnosa u kantonalnoj vladi, po zanimanju diplomirana pravnica s radnim iskustvom u kompanijama Emka Bosnia i Bekto Precisa.

Iako se očekivalo da će sjednica biti isključivo svečanog karaktera, oštre kritike na današnjoj sjednici uputili su poslanici Liberalne stranke upozoravajući na kršenje Ustava BPK Goražde te Poslovnika u radu skupštine, prilikom izbora skupštinskog rukovodstva te naglašavajući da je na ovaj način ugrožen i diskriminisan jedan konstitutivni narod, u ovom slučaju srpski.

"Predsjedavajuća, parlamentarna većino, vi ste od 22. februara počeli da diskriminišete i ugrožavate jedan konstituitivni narod. Vi jeste većina bošnjačkog naroda, ali ne smijete zanemariti činjenicu da u ovom kantonu živi i srpski narod“, poručila je Daliborka Milović, poslanica LS-a.

Milović je na odluku o imenovanju premijera i potvrđivanje kantonalne vlade pokrenula mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pozivajući se na članove ustava.

Za kantonalnu vladu na čelu s premijerkom Aidom Obućom glasalo je 16 poslanika (SDA, SZBIH, Goraždanske priče, A-SDA, NBL-a, DF) osam poslanika ( SDP, Naša stranka, LS) bilo je protiv, dok je suzdržan bio poslanik SBB-a.