Blokirani na Islandu
0

Aida i Amel još ne znaju kad će kući

Piše: N. J.
Aida i Amel na Islandu
Aida i Amel na Islandu
Evropska unija je u ponedjeljak popodne odlučila napraviti izuzetak pa stranci koji su se u vrijeme erupcije vulkana zatekli na Islandu neće morati produžavati vize.

Potvrdila je to za Sarajevo-x.com Aida Šošić iz Bugojna, koja je s kolegom Amelom Ugarkom otišla na Island u okviru projekta "Urban pulse, rural rythm, mutual inspiration".

Aidi i Amelu viza je isticala u utorak, pa nam je Aida pisala u strahu da niko iz bh. ambasada kojima su se obratili (Danska, Norveška, Švedska) neće reagovati , jer BiH na Islandu nema ambasadu ni konzulat. No, u utorak su im se javili iz bh. ambasade u Norveškoj, koja i jeste zadužena za bh. građane na Islandu, rekavši jedinu rečenicu - da ne mogu nikako pomoći.

"Amel i ja smo uz pomoć građana Rejkjavika uspjeli naći ured za strane državljane i pokušali dobiti produženje vize. Onda je, u ponedjeljak popodne EU odlučila da omogući siguran povratak kući svim strancima, bez potrebe da se vize produžavaju. Nadležna ambasada, dakle, nije mogla ni takav vid informacije da nam obezbijedi, a ni bilo šta drugo", kaže Aida, dodajući kako su u utorak obavljeni prvi letovi s Islanda za Oslo i Geteborg.

Međutim, još ne zna kada će ona i Amel moći natrag u BiH.

"Mislim da nije u redu da nasi građani budu prepušteni sami sebi u ovakvim situacijama i nadležna ambasada prima zasluženu kritiku. Najveći apsurd u svemu jeste što smo preko počasnog srpskog konzula uspjeli pronaći Bosance i Hercegovce na Islandu, koji su nam olakšali boravak", rekla nam je Aida.