{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


AI: Saradnja vlasti RS-a s ICTY-em i dalje neadekvatna

F
FENA
24.5.2006. u 00:30
0
0
AI: Saradnja vlasti RS-a s ICTY-em i dalje neadekvatna
0
AI: Saradnja vlasti RS-a s ICTY-em i dalje neadekvatna
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u utorak je u Londonu predstavila svoj godišnji izvještaj 2006.
U njemu se navodi da su kontinuirana nastojanja najmoćnijih zemalja svijeta ka uspostavi sigurnosti narušila stanje ljudskih prava, iscrpljujući energiju i odvraćajući pažnju s kriza s kojima se suočavaju siromašni i neprivilegirani.

U svome ovogodišnjem izvještaju Amnesty International osuđuje zemlje kao što su Sjedinjene države, Kina i Rusija što se usredotočuju na usko definirane interese, razvodnjavajući napore ka rješavanju kriza u drugim dijelovima svijeta, kao što je sudanska oblast Darfur.

U izvještaju se navodi da je rat protiv terorizma koji su poveli Amerikanci, kako se navodi, oteo svjetsku pažnju od kriza vezanih za ljudska prava u drugim dijelovima. Generalna tajnica organizacije Amnesty International Irene Khan je izdvojila zatvor u zaljevu Guantanamo kao osobit izvor zabrinutosti.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, osobito na suđenja za ratne zločine, AI navodi da je suradnja između vlasti Republike srpske i Haškog suda za ratne zločine (ICTY) i dalje bila neadekvatna.

Do kraja 2005. godine policija RS-a nije uhapsila nijednog osumnjičenog kojeg je optužio ICTY. Politika vlasti RS-a s dobrovoljnim predajama rezultirala je u određenom broju transfera iz RS-a ili uz pomoć vlasti tog entiteta, međutim, ta politika je narušila obavezu tog bh. entiteta da u potpunosti surađuje u hapšenju i transferu optuženika.

Šest javno optuženih se i dalje nalazi na slobodi, za neke od njih se vjeruje da se nalaze u RS-u ili Srbiji i Crnoj Gori, navodi Amnesty International.

U izvještaju se, međutim, dodaje da žrtve, svjedoci i sudovi, osobito u slučajevima pred sudovima u RS-u i Federaciji BiH nisu adekvatno zaštićeni od zlostavljana, zastrašivanja i prijetnji.

Amnesty također navodi da su mnogi od onih koji se još uvijek smatraju nestalima, a radi se o 15-20 hiljada osoba, bili žrtve nestanaka i da počinitelji i dalje nisu kažnjeni.

Što se tiče povratka raseljenih osoba, AI navodi da je nedostatak pristupa zapošljavanju i dalje glavni faktor u odlukama ljudi da se ne vrate ili da ne ostanu u svojim predratnim zajednicama.

Povratnici se također suočavaju s diskriminacijom na etničkoj osnovi kada pokušavaju naći posao i u nekim slučajevima dolazi i do etnički motiviranih zlostavljanja i napada, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije Amnesty International.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: