BiH
0

Ahtisaari za uvjetnu neovisnost kosova

FENA
U nacrtu prijedloga rješenja za konačni status Kosova, koji je članicama Kontaktne skupine predao glavni izaslanik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari, ne navodi se riječ neovisnost, ali su predviđene ovlasti koje "vode ka uvjetnoj neovisnosti Kosova", piše u ponedjeljak prištinski neovisni dnevnik na albanskome "Ekspress", a prenose elektronski mediji u Prištini.

Pozivajući se na diplomata jedne od članica Kontaktne skupine, list navodi da se u tekstu na 53 stranice, koje je Ahtisaari predao 21. listopada, posebno obrađuju ljudska prava, prava zajednica, raseljenih i nestalih osoba, decentralizacija lokalne vlasti, imovinska prava, međusobni dugovi, područje sigurnosti, ustavno uređenje i izbori, civilna i vojna međunarodna prisutnost.

Neimenovani diplomat rekao je za "Ekspress" da sadržaj dokumenta zapravo govori o neovisnosti Kosova.

"Riječ neovisnost se ne pojavljuje u tekstu, međutim jasno je da ovlasti koje se daju imaju samo jedno značenje - neovisnost s ograničenim suverenitetom", rekao je diplomat.

Albanci će, prema njegovim riječima, dobiti državu s ograničenim suverenitetom, dok će Srbi shvatiti da su "konačno izgubili suverenitet nad Kosovom".

"Nije se dogodilo ništa što nije očekivano, obje su strane manje-više znale za ovakav završetak", rekao je izvor prištinskog dnevnika "Ekspress".

Prema riječima tog diplomata, međunarodna zajednica će nastaviti prisustvo na Kosovu, s velikim ovlastima, a Kosovo će biti država bez stolice u UN, bez ministarstva vanjskih poslova i bez vojske.

Vijeće sigurnosti UN-a će, po njegovim riječima, donijeti novu rezoluciju o Kosovu kojom će biti stavljena izvan snage Rezolucija 1244, nakon čega će Skupština Kosova usvojiti novi ustav u kojem će stajati da je Kosovo neovisna zemlja i istodobno proglasiti neovisnost.

Diplomat je kazao da Ahtissari nije prihvatio ustrajanje albanske strane da Kosovo dobije punu neovisnost, ali da će ono imati pravo nakon dvije-tri godine i formalno zatražiti neovisnost.

Prema izvoru "Ekspressa", Ahtissari je predvidio i formiranje obrambenih snaga Kosova, s 2.500 aktivnih i 800 pričuvnih pripadnika, koji će biti naoružani lakim naoružanjem.

List dodaje kako je diplomat izrazio očekivanje da će do 10. studenoga Priština i Beograd primiti Ahtisaarijev prijedlog rješenja.