BiH
0

Ahtisaari Stalnom vijeću OSCE-a o odgađanju odluke o Kosovu

FENA
Posebni izaslanik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari izvijestio je u srijedu u Beču na izvanrednom zasjedanju Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) njegove članove o odgodi odluke o budućem statusu Kosova.

Ahtisaari je nakon konzultacija s Kontaktnom skupinom u petak prošle sedmice u Beču odgodio donošenje konačne odluke o budućem statusu Kosova do srbijanskih izbora. On će prijedlog o rješenju statusa Kosova predstaviti Vijeću sigurnosti UN odmah poslije izbora u Srbiji koji su zakazani za 21. januara 2007., javila je Hina.

U raspravi na zasjedanju Stalnog vijeća OSCE-a pokazalo se da se neke zemlje njegove članice, kao primjerice Gruzija, Moldavija i Rusija boje posljedica buduće moguće uvjetovane neovisnosti Kosova, jer smatraju da bi to moglo potaknuti separatističke skupine da traže neovisnost, doznaje se iz diplomatskih izvora.

U raspravi je također bilo riječi o budućoj ulozi OSCE-a na Kosovu te je rečeno da će se terenska misija OSCE-a morati reorganizirati kako bi se postigao dugoročni održivi razvitak i zaštita ljudskih prava i prava manjina bez obzira na odluku o budućem statusu Kosova.