BiH
0

Ahmetović: SDA imala odlučujuću ulogu u prevazilaženju krize u BiH

FENA
Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović ustvrdio je na današnjoj pres-konferenciji SDA u Sarajevu da je ta stranka imala odlučujuću ulogu u stvaranju uvjeta za prevazilaženje političke krize u BiH.

Uvjeti su se stekli nedavnim usvajanjem izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dodao je ovaj poslanik SDA.

"Angažman poslanika SDA u parlamentu BiH s predsjednikom stranke i Doma naroda Sulejmanom Tihićem na čelu obezbijedili su rješenja u skladu s Ustavom BiH i u duhu odluka visokog predstavnika. Tako su spriječeni pokušaji usvajanja loših rješenja koja su bila protuustavna i značila korak nazad», Ahmetovićeve su riječi.

On je također saopćio da SDA nije zadovoljna radom Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, a posebno radom predsjedavajućeg Nikole Špirića koji je dugo odbijao sazivanje sjednice.

«Očekujemo od Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima što prije imenuje mandatara za novo Vijeće ministara BiH», izjavio je.

Na novinarsko pitanje da li će njegova stranka zadržati svoj dosadašnji ministarski kadar u Vijeću ministara, odgovorio je da će stranačko Predsjedništvo vjerovatno analizirati rad ministara SDA i odrediti se da li ih treba zadržati ili eventualno predložiti nove kandidate.

«SDA će pokrenuti inicijative za rješavanje drugih važnih pitanja, kao što su izmjene Ustava BiH, reforma policije, punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u», kazao je Ahmetović.

Prema njegovim navodima, SDA odbija kao neosnovane i tendenciozne 'pokušaje predstavljanja i iniciranja podjela u stranci'.

«Neki pojedinci uz pomoć određenih medija pokušavaju podijeliti SDA i napraviti dvije stranke. To nije samo udar na SDA. Oni koji to rade, potiču ili podržavaju, direktno rade protiv našeg naroda i države. Naši neprijatelji i protivnici znaju da je SDA stub bh. države i državnosti i da se njenom podjelom slabi Bosna i Hercegovina.

Članovi SDA mogu imati vlastita mišljenja, pa čak i da su sasvim u suprotnosti sa stajalištima predsjednika stranke, što nikako nije slučaj sa strankama koje najviše kritikuju SDA i u kojima je nemoguće zabilježiti da članovi najviših tijela imaju različita mišljenja od predsjednika stranke», kazao je Ahmetović, ne preciziravši na koje druge stranke i pojedince u njima misli.

Na ovoj pres-konferenciji Ahmetović je govorio i o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, grijanja, a uskoro i usluga BH Telekoma, što, dodao je, građani BiH veoma teško podnose jer su plaće i penzije ostale iste ili su neznatno povećane.

Prema njegovim riječima, SDA očekuje od svih nivoa vlasti da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve neophodne mjere radi ublažavanja problema izazvanih poskupljenjima osnovnih životnih potreba građana.