Ahmetović: Saobraćajne nesreće i korupcija su veliki problem

S
Piše: N. J./Sarajevo-x.com
29.12.2011. u 14:30
0
8
Ahmetović: Saobraćajne nesreće i korupcija su veliki problem
0
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović održao je novogodišnji prijem za novinare na kojem su sumirani rezultati rada Ministarstva u ovoj godini.
Ministar Ahmetović sa savjetnikom Admirom Malagićem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com) Ministar Ahmetović sa savjetnikom Admirom Malagićem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Ahmetović je istakao dobru saradnju sa policijama iz šireg okruženja, što je rezultiralo uspješnim akcijama protiv organiziranih kriminalanih grupa. Nasuprot tome, u Ministarstvu nisu zadovoljni sporošću usvajanja ili čak odbijanjem zakonskih rješenja kojim bi se unaprijedila efikasnost policije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, za suzbijanje huliganstva na sportskim manifestacijama, donošenje zakona o oružju na državnom nivou i donošenje obavezujućih mjera u razmjeni policijskih informacija u oblasti terorizma i organizovanog kriminala.

"Nažalost, i dalje imamo veliki broj poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, slučajeva korupcije te ljudi kojima je izrečena pravosnažna presuda, ali se ne nalaze u zatvoru, već se slobodno kreću ulicama", kazao je Ahmetović, dodavši kako će raditi na ohrabrivanju građana da sarađuju s policijom.

Ponovio je ocjenu da možemo biti zadovoljni stanjem sigurnosti imajući u vidu da cijelu godinu nije formirana izvršna vlast na državnom nivou, koja uz ekonomsku krizu te broj nezaposlenih itekako utječe i na stanje sigurnosti.

"U ovu godinu smo ušli sa optimizmom, jer su građanima BiH ukinute vize. U sljedeću također ulazimo sa optimizmom, jer je jučer postignut dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou i vjerujem da će vrlo brzo doći i do usvajanja budžeta koji je itekako važan za rad i razvoj policijskih agencija", dodao je ministar Ahmetović.

Kriminalitet u BiH u prvih devet mjeseci 2011. godine:

- U oblasti upravljanja granicama ostvaren je vidan napredak, povećan je broj stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH i povećan je broj deportovanih stranih državljana
- U oblasti ekonomskog kriminala zabilježen je pad krivičnih djela za 9,64 procenta u odnosu na prošlu godinu
- Broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge je manji za 2,42 procenta
- Zabilježen je pad broja krivičnih djela u oblasti trgovine ljudima, a po izvještaju Državnog sekretarijata SAD o trgovini ljudima, BiH je sa nivoa 2 podignuta na viši nivo, odnosno nivo 1.
- Karakteristika općeg kriminaliteta u BiH jeste povećanje broja izvršenih krivičnih djela za četiri procenta, a povećan je i broj prijavljenih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih djela, za 5,8 procenata.
- Smanjen je broj ubistava za 9,52 procenta
- Evidentiran je manji broj kriviničnih djela silovanja za 13,8 procenta
- I dalje su najbrojnija krivična djela protiv imovine koja su povećana za 7,12 procenata
- Povećan je broj krivičnih djela izazivanja opće opasnosti za 5,12 procenata
- Broj razbojništava je u padu za 4,17 procenata, posebno treba istaći da je broj oružanih pljački banaka smanjen za 53 procenta
- Oblast javnog reda i mira je i dalje nepovoljna. U odnosu na prošlu godinu broj prekršaja je povećan za 8,68


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: