{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmetović: Saobraćajne nesreće i korupcija su veliki problem

S
29.12.2011. u 14:30
0
8
Ahmetović: Saobraćajne nesreće i korupcija su veliki problem
0
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović održao je novogodišnji prijem za novinare na kojem su sumirani rezultati rada Ministarstva u ovoj godini.
Ministar Ahmetović sa savjetnikom Admirom Malagićem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar Ahmetović sa savjetnikom Admirom Malagićem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)

Ahmetović je istakao dobru saradnju sa policijama iz šireg okruženja, što je rezultiralo uspješnim akcijama protiv organiziranih kriminalanih grupa. Nasuprot tome, u Ministarstvu nisu zadovoljni sporošću usvajanja ili čak odbijanjem zakonskih rješenja kojim bi se unaprijedila efikasnost policije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, za suzbijanje huliganstva na sportskim manifestacijama, donošenje zakona o oružju na državnom nivou i donošenje obavezujućih mjera u razmjeni policijskih informacija u oblasti terorizma i organizovanog kriminala.

"Nažalost, i dalje imamo veliki broj poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, slučajeva korupcije te ljudi kojima je izrečena pravosnažna presuda, ali se ne nalaze u zatvoru, već se slobodno kreću ulicama", kazao je Ahmetović, dodavši kako će raditi na ohrabrivanju građana da sarađuju s policijom.

Ponovio je ocjenu da možemo biti zadovoljni stanjem sigurnosti imajući u vidu da cijelu godinu nije formirana izvršna vlast na državnom nivou, koja uz ekonomsku krizu te broj nezaposlenih itekako utječe i na stanje sigurnosti.

"U ovu godinu smo ušli sa optimizmom, jer su građanima BiH ukinute vize. U sljedeću također ulazimo sa optimizmom, jer je jučer postignut dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou i vjerujem da će vrlo brzo doći i do usvajanja budžeta koji je itekako važan za rad i razvoj policijskih agencija", dodao je ministar Ahmetović.

Kriminalitet u BiH u prvih devet mjeseci 2011. godine:

- U oblasti upravljanja granicama ostvaren je vidan napredak, povećan je broj stranaca kojima je odbijen ulazak u BiH i povećan je broj deportovanih stranih državljana
- U oblasti ekonomskog kriminala zabilježen je pad krivičnih djela za 9,64 procenta u odnosu na prošlu godinu
- Broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge je manji za 2,42 procenta
- Zabilježen je pad broja krivičnih djela u oblasti trgovine ljudima, a po izvještaju Državnog sekretarijata SAD o trgovini ljudima, BiH je sa nivoa 2 podignuta na viši nivo, odnosno nivo 1.
- Karakteristika općeg kriminaliteta u BiH jeste povećanje broja izvršenih krivičnih djela za četiri procenta, a povećan je i broj prijavljenih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih djela, za 5,8 procenata.
- Smanjen je broj ubistava za 9,52 procenta
- Evidentiran je manji broj kriviničnih djela silovanja za 13,8 procenta
- I dalje su najbrojnija krivična djela protiv imovine koja su povećana za 7,12 procenata
- Povećan je broj krivičnih djela izazivanja opće opasnosti za 5,12 procenata
- Broj razbojništava je u padu za 4,17 procenata, posebno treba istaći da je broj oružanih pljački banaka smanjen za 53 procenta
- Oblast javnog reda i mira je i dalje nepovoljna. U odnosu na prošlu godinu broj prekršaja je povećan za 8,68

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: