Dolazak u BiH
81

Ahmetović pozvao švedsku princezu da posjeti Memorijalni centar u Potočarima

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Bivši zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović pozvao je švedsku princezu i prestolonasljednicu Victoriju te njenog muža princa Daniela od Švedske da prilikom posjete BiH obiđu i Memorijalni centar u Potočarima.
Ahmetović je rekao da je dolazak švedske princeze u BiH svakako dobar događaj za našu zemlju te unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Švedske.

"Ono što mogu primijetiti iz protokola posjete je da švedska princeza neće posjetiti Memorijalni centar u Srebrenici gdje su pokopane žrtve genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a. U ovom trenutku bilo bi dobro da princeza posjeti Memorijalni centar te pozivam njene saradnike da promijene protokol i nađu vremena da švedska delegacija na čelu s princezom dođe u Potočare", rekao je Ahmetović.

Istakao je da bi posjeta Potočarima sigurno potakla utiske koje bi princeza mogla ponijeti u Švedsku i prenijeti Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu za dodjelu Nobelove nagrade koju su ove godine dodijelili Peteru Handkeu za književnost.

"Poznati su svima uloga, djelo i javni diskurs Handkea u negiranju genocida u Srebrenici, negiranju bošnjačke nacije, kao i zaštite o stavljanju na stranu Slobodana Miloševića. Ne bi bilo na odmet da posjeti i praznu kuću Hatidže Mehmedović koja je simbol stradanja i genocida, jer je jedna od mnogih koja je izgubila cijelu porodicu", kazao je Ahmetović.

Nada se da će njegova sugestija protokolu princeze Victorije biti dobronamjerno shvaćena i da će delegacija imati vremena da dođe i obiđe Memorijalni centar.