BiH
22

Ahmetović: Neko pokušava narušiti odnose Srbije i BiH, pogrešno tumačen zahtjev OSA-e

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zajednička komisija za nadzor rada Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH od rukovodstva ove agencije zatražit će da u najkraćem mogućem roku potvrdi autentičnost dokumenta kojim je, prema tvrdnjama političara iz RS-a, naređeno prisluškivanje zvaničnika Srbije.

Član Zajedničke komisije za nadzor rada Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Sadik Ahmetović kazao nam je da još uvijek nije potvrđeno da li zahtjev OSA-e postoji, što je ključna stvar da bi se uopće moglo razgovarati dalje o toj temi.

"I da postoji, tu nema ništa mimo zakona. Onda je veći problem kako je nedovršen dokument iscurio iz OSA-e", rekao je Ahmetović.

Podvukao je da OSA ima obavezu štititi integritet države i staviti pod nadzor sve one oni koji uđu u BiH s lošom namjerom, počevši od onih s terorističkim ciljem, obavještajnom namjerom, organizovanim kriminalom ili bilo kojim drugim segmentom.

"Tu nema ništa sporno, posebno imajući u vidu da BiH ima svoje vanjskopolitičke ciljeve, a oni su EU i NATO. Mi smo svjesni činjenice da se nalazimo u prostoru gdje postoje različita mišljenja unutar države i regiona u vezi s tim, tako da vanjskopolitički ciljevi moraju biti predmet zaštite ne samo OSA-e BiH već svih institucija u BiH", kazao je Ahmetović.

Dodao je da se u ovom slučaju pokušala napraviti velika priča o prisluškivanju funkcionera iz Srbije, što apsolutno nije tačno.

"Ipak, tu ne treba zanemariti činjenicu da oni koji dolaze iz bilo koje zemlje, a imaju loše namjere, moraju biti stavljeni pod mjere nadzora", rekao je Ahmetović.

Kako kaže, krivično moraju odgovarati oni koji su iznijeli tajni dokument iz OSA-e BiH ukoliko se utvrdi njegova autentičnost, a posebno spornim smatra što je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić dokument s oznakom tajno dijelio novinarima na konferenciji u Banjoj Luci.

"On nema nikakve veze sa OSA-om BiH. Moramo uvesti princip odgovornosti za ovakve stvari jer bez toga ćemo ući u dublje probleme. Dokument je neko pogrešno interpretirao medijima kako bi se dodvorio Srbiji na pogrešan način i naruši odnose BiH i Srbije", kazao je Ahmetović.

Zaključio je da to nije interes obavještajnih službi, ali da OSA mora spriječiti ulazak stranih agenata na područje naše zemlje te njihovo djelovanje.

Podsjećamo, u kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića navodno je 16. decembra stigla pošiljka s oznakom "Tajno", s dokumentom o nalogu OSA-e BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.

Stevandić je rekao da je taj dokument uputio na adrese svih zvaničnika u Republici Srpskoj i srpskim predstavnicima u institucijama BiH, tražeći da se "utvrdi o čemu se radi i da li je bilo zloupotrebe".

On je istakao da se taj dokument mora analizirati na sjednici Narodne skupštine i Vlade Srpske i da "neko iz OSA-e treba snositi odgovornost".