Kandidat za ministra sigurnosti
0

Ahmetović: "Ne mogu bježati od odgovornosti"

Piše: A. Karadža
Foto: Gdb.org
Foto: Gdb.org
Nakon što su Senad Šepić i Halid Genjac uputili zahtjeve za povlačenjem njihovih kandidatura za mjesto ministra sigurnosti BiH, SDA će na tu poziciju kandidovati Sadika Ahmetovića, potpredsjednika stranke i poslanika u predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ovo je za Sarajevo-x.com potvrdio i sam Ahmetović.

"Da, stranka će u proceduru predsjedavajućem Vijeća ministara poslati moju kandidaturu", rekao ja Ahmetović za naš portal.

O prihvatanju kandidature rekao je da on kao potpredsjednik stranke mora snositi odgovornosti u izvršnom dijelu vlasti i da stoga mora uzeti učešće.

"Ustavna zabrana Šepiću i Genjcu je ograničila prostor za izbor ministra. Ja sam jedan od potpredsjednika koji dolaze iz RS-a, tako da ne mogu bježati od odgovornosti, s obzirom na poziciju na kojoj se nalazim", izjavio je Ahmetović.

Prema informacijama iz SDA, još uvijek traju konsultacije predsjednika Sulejmana Tihića sa predsjedništvom stranke o ovom pitanju, te se očekuje da odluka bude donesena ako ne danas, onda što ranije.

Podsjećamo da su prethodni kandidati Senad Šepić i Halid Genjac uputili pismeni zahtjev predsjedniku stranke Tihiću u kojem su zatražili da povuče njihovu kandidaturu za ministra sigurnosti zbog kršenja ustavne odredbe.

Naime, kandidat za mjesto ministra sigurnosti mora biti iz Republike Srpske, kako bi bila ispoštovana ustavna odredba da jedna trećina ministara u Vijeća ministara BiH bude iz RS-a.