Na Špirićev zahtjev
0

Ahmetović na provjeri u CIK-u

SRNA
Sadik Ahmetović (Foto: Oslobođenje)
Sadik Ahmetović (Foto: Oslobođenje)
Centralna izborna komisija BiH primila je zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u vezi sa provjerom da li kandidat za novog ministra sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ispunjava uslove za imenovanje na ovu funkciju.

Centralna izborna komisija BiH je odmah pristupila provjerama ovog kandidata u skladu sa odredbama Zakona o Vijeću ministara BiH, saopšteno je iz CIK-a.

 Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) juče  je primila zahtjev Savjeta ministara za pristup provjeri kandidature Ahmetovića za novog ministra bezbjednosti BiH, potrvrđeno je Srni iz ove agencije.

Nakon provjere u SIPA-i i CIK-u BiH, Ahmetovićevo imenovanje moglo bi se razmatrati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo SDA predložilo je 3. avgusta Sadika Ahmetovića za novog ministra bezbjednosti BiH, a dva prethodno predložena kandidata,Halid Genjac i Senad Šepić odustali su zato što Ustav BiH nalaže da u Savjetu ministara BiH ne može biti manje od trećine ministara iz Republike Srpske (RS).

Ahmetović je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ispunjava osnovni kriterijum, jer dolazi iz RS.