Stranka odlučila
1.2k

Ahmetović i Sokolović suspendovani iz Nezavisnog bloka zbog "bijelog hljeba"

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedništvo Nezavisnog bloka na sinoćnjoj sjednici suspendovalo je iz stranke državne parlamentarce Salku Sokolovića i Sadika Ahmetovića zbog podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH kojom je praktično zatraženo vraćanje "bijelog hljeba".

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić koji nije želio govoriti o detaljima suspenzije. Kako kaže, u toku dana o svim dešavanjima stranka će se oglasiti saopćenjem za javnost.

Ipak, na društvenim mrežama oglasila se članica Predsjedništva Nezavisnog bloka Azra Atagić-Ćatović koja je navela da je Predsjedništvo Nezavisnog bloka sinoć odlučilo o suspenziji rada i učešća u organima stranke za Sokolovića i Ahmetovića.

Kako kaže, ona je bila najglasnija u traženju isključenja, zbog čega je javnosti iznijela svoje argumente. Istakla je da su Ahmetović i Sokolović u posljednje četiri godine mandata naplatili približno 1.000.000 KM na ime plata.

"Bili su dobri zastupnici, borili su se i glasali protiv akciza, za izmjenu Izbornog zakona. Zato su bili plaćeni. Ukoliko nisu imali za osnovne životne potrebe, članovi Predsjedništva NB bi izdvojili novac iz ličnih džepova i osigurali bi naknade za preživljavanje naših članova", navodi Atagić-Ćatović.

Dodala je i da je "bijeli hljeb" sramna privilegija koju nisu smjeli tražiti te da Nezavisni blok želi društvo jednakih šansi, poštenu državu, da su svi građani isti pred zakonom.

"Sve dok bijeli hljeb ne bude privilegija svih otpuštenih radnika, bilo na budžetu ili u realnom sektoru, nikad se neću složiti da su neki ljudi vredniji od drugih. Sve što je po zakonu ne mora biti moralno", kaže Atagić-Ćatović.

Zaključila je riječima da je na sjednici Predsjedništva Nezavisnog bloka glasanje bilo 10:3, ali da je najbitnije što je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić bio na strani pravde i morala.

Podsjećamo, jedanaest još uvijek aktuelnih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH uputilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži vraćanje takozvanog "bijelog hljeba".

Riječ je o zastupnicima Zaimu Backoviću (BPS), Sadiku Ahmetoviću (Nezavisni blok), Salki Sokoloviću (Nezavisni blok), Momčilu Novakoviću (NDP), Borislavu Bojiću (DNS), Đorđi Krčmaru (DNS), Jovanu Vukovljaku (DNS), Nenadu Laliću (SDS), Nikoli Lovrinoviću (HDZ BiH), Predragu Kožulu (HDZ BiH) i Miroslavu Milovanoviću (SNSD).