Uslov
42

Ahmetović i Mehmedović će podržati povećanje akciza ako se usvoje zaključci koje su predložili

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici SDA Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović podržat će set zakona o akcizama ukoliko Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvoji zaključke na kojim su zajedno radili.

Ahmetović nam je potvrdio da je i on potpisao zaključke zajedno sa zastupnikom Šemsudinom Mehmedovićem te da će od toga ovisiti da li će podržati set zakona o povećanju akciza.

"Nisam pregovarao ništa ni sa kim o bilo kakvom ličnom ustupku. Dugo sam u politici i volio bih da se javi bilo ko iz SDA s kim sam bilo kada razgovarao o bilo kojem ličnom ustupku za sebe ili za bilo koga iz moje porodice", rekao je Ahmetović.

Dodao je da će se prestati baviti politikom ukoliko se bilo ko javi i potvrdi da je tražio bilo šta za sebe u zamjenu za glas.

"U vezi s glasanjem o akcizama najveći pritisak prave oni kojima je potreban novac da očuvaju političke pozicije, a s njima su u principu i oni koji imaju firme i jedini gledaju lični profit. Ako je vlast odgovorna i ukoliko će provoditi zaključke daje nadu da će se građanima ublažiti ovaj novi namet. Zbog toga moje glasanje ovisi o sudbini zaključaka. Ne stidim se kazati da potječem iz porodice koja je živjela od poljoprivrede i zato razumijem one koji od toga žive, hrane i školuju svoju djecu te koliki problem znači poskupljenje nafte i ostalih proizvoda. Bojim se da su mnogi uljuljani i žive u nekoj drugoj stvarnosti stanja u kakvom se država nalazi i zato je važno da zaključci budu podržani i provedeni, jer je to jedini način da bar malo ublažimo nova poskupljenja", kazao je Ahmetović.

Zaključci koje su predložili Mehmedović i Ahmetović:
  1. Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća (minimalno 20 posto);
  2. Ukoliko dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte na berzi, Agencija za zaštitu potrošača, zajedno s vladama, kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH;
  1. Razliku cijene od povećane akcize (10+5 feninga) opterećene PDV-om, što iznosi 2,6 feninga, usmjeriti isključivo za poticaj poljoprivredi ("plavi dizel"), za što se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede;
  2. Zakon o poticanju poljoprivrede u FBiH usvojiti u roku od 90 dana;
  3. Pokrenuti reformu javne uprave te osigurati uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost;
  4. Predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana;
  5. Angažirati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od šest mjeseci uradi strategija razvoja BiH koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, bez značajnog zaduživanja, a koristeći postojeće državne resurse.