Intervju
370

Ahmetović: Ako budem izabran za potpredsjednika RS, vratit ću bosanski jezik u škole

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kandidat za predsjednika/potpredsjednika bh. entiteta RS Sadik Ahmetović rekao je u intervjuu za Klix.ba kako je aktuelni potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić mandat proveo u pisanju knjige i borbi da mu Milorad Dodik ne smanji plaću, umjesto da se bavio problemima Bošnjaka u ovom entitetu.

Kako biste ocijenili položaj Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS?

Na položaj Bošnjaka i Hrvata u RS-u ukazivao sam skoro cijeli mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Upozoravao sam na diskriminaciju u nastavnom programu, na nemogućnost povratnika i Bošnjaka da uče bosanski jezik. Na diskriminaciju u zapošljavanju te različite policijske torture prema Bošnjacima. Rezultat tog stanja je da su Hrvati u RS-u skoro potpuno iščezli, a Bošnjaka je sve manje.

Kada se poredi aktuelno stanje s onim od prije pet ili šest godina, Bošnjaka u RS je manje za jednu četvrtinu. No za to nije kriva samo vlasti u ovom bh. entitetu. Mnogo puta sam bio krajnje izrevoltiran i odnosom aktuelne vlasti u Sarajevu prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u. Ovaj nesretni narod je prepušten sam sebi i živi u vrlo teškim uslovima. Dovoljna je sama činjenica da jedino dijete koje se rodilo u selu Klašnik u Višegradu i poraslo za školu roditelji nisu mogli upisati, jer nisu imali sredstava. To pokazuje kolika je nebriga za povratnike i od nadležnih službi u općini Višegrad i od resornih ministarstava u oba bh. entiteta, pa i države.

Ako dijete demobilisanog borca, koji je preživio Srebrenicu i vratio se u Višegrad, nema uslova da ide u školu u 21. vijeku onda bošnjačka politika nije dorasla ni zadatku, ni izazovu da vodi Bošnjake. Zbog ovakvih slučajeva Bošnjaci se iseljavaju, a ovo je samo jedan od primjera. Ovaj slučaj govori sve o položaju Bošnjaka i o odnosu i Sarajeva i Banje Luke prema Bošnjacima povratnicima.

Bošnjaci su jedini narod koji ima sve moguće presude da je nad njim počinjen genocid, a sada ne mogu riješiti ni problem jednog djeteta i dopuštaju, na tako sitnim problemima, da povratnici napuštaju RS, da se legalizuje nastavak etničkog čišćenja, to sve govori o bošnjačkoj politici, pogotovo o nedostatku ikakve politike i vizije u RS-u.

Svjedoci smo raznih oblika diskriminacije prema stanovništvu koje ne pripada srpskoj etničkoj grupi. Na koji način se namjeravate boriti protiv te diskriminacije?

Promijenit ću sadašnju politiku koju vode Bošnjaci u Banjoj Luci. Mislim da je najpametnije napraviti drugačiji pristup, koji moji prethodnici nisu imali, a to je dogovor. Moja namjera je da uspostavim saradnju s institucijama i da kroz institucije rješavam probleme svakog čovjeka u RS, a pogotovo povratnika. Dosadašnja politika svađe, koju je uspostavio aktuelni potpredsjednik, je nanijela veliku štetu povratnicima. Izgubili smo bosanski jezik, nije rješeno pitanje crkve u avliji nane Fate Orlović i manji broj Bošnjaka radi u entitetskim institucijama.

Na kraju krajeva, takva politika je otjerala veliki broj Bošnjaka iz RS. Pokrenut ću pitanje donošenja zakona o jezicima u BiH, pravo na njihovo izučavanje, što omogućavaju i Ustav i okvirni Zakon o obrazovanju, te donošenje Zakona o zapošljavanju povratnika.

BiH mora imati ombudsmena za povratnike i treba uspostaviti niz drugih mjera koje će osigurati prava povratnika u cijeloj BiH. Sadašnje stanje, u kojem je položaj povratnika neodrživ, prijeti da prostor RS bude u potpunosti etnički čist i da se Hrvati i Bošnjaci u nekom malom broju u potpunosti asimiliraju, kao što je to danas slučaj s Bošnjacima u Šapcu, Loznici i drugim mjestima u Srbiji. Pokretanje BiH prema EU je dodatna šansa za zaštitu ljudskih prava i sloboda u RS i to je najveća garancija da se stanje u ovoj oblasti popravi.

Jeste li zadovoljni onim što je urađeno u aktuelnom mandatu potpredsjednika RS Ramiza Salkića (SDA)?

Aktuelni potpredsjednik je nekidan promovirao svoju knjigu u Bratuncu. Za ovaj fenomen još nisam čuo da negdje postoji, obično se knjige pišu nakon mandata, jer ako u mandatu u kojem postoji ovoliko problema pišete knjige, onda ste izgubili vrijeme za rad za koji ste plaćeni. I zašto ste kao izabrani zvaničnik proveli mandat u pisanju i svojoj političkoj promociji nauštrb posla koji ste bili obavezni raditi?

Salkić je odabrao da piše knjige, a ne da radi svoj posao. Rezultat toga je gubitak onog što smo veći imali. Zato sada imamo niz problema koji su odavno mogli buiti riješeni. Od bosanskog jezika, preko novog školskog nastavnog programa, koji je srbijanski i koji će učiti sva djeca u školama u RS, pa do manjeg broja povratnika i niza drugih pitanja. Da ne govorimo o napretku koji je trebao napraviti. Jedina stvar za koju se pobrinuo je njegova borba da mu Dodik ne smanji platu. Sve ostalo je već poznato i svima sasvim jasno.

Može li sarađivati s Dodikovim SNSD-om?

Bošnjaci su u vlasti u Beogradu, Podgorici i Skoplju, samo nisu u entitetu RS i mislim da je to greška koja se može popraviti kroz institucije. A kroz iste institucije popravlja se položaj i države i naroda.

Interese Bošnjaka treba braniti u institucijama na svim nivoima vlasti i boriti se i za državu i za njene građane. SNSD je dobio podršku srpskog naroda i to mi ne možemo promijeniti. Srpski narod će ocijeniti za sedam dana je li napravio grešku podrškom SNSD-u. Mi moramo imati definisan naš interes, interes države BiH i položaja Bošnjaka u RS i u tom okviru sarađivati s onim ko dobije povjerenje naroda u RS.

Da li je to SNSD, SDS ili neko treći ne treba biti naša briga. Sarađivat ću i sa crnim đavolom samo da ono dijete o kojem sam govorio u Višegradu može ići u školu. Razgovarat ću s bilo kim samo da pomaknemo stvari naprijed u našoj državi, jer kontinuirane svađe su nas dovele u potpuno nezavidnu situaciju u vezi s napretkom i razvojem države.

Aktuelni potpredsjednik je morao izaći na crtu Dodiku i boriti se za svoj narod, a ne bježati od problema. Imam veliko iskustvo i ne bojim se izaći na tu crtu ni Dodiku, ni Govedarici, da bismo mogli razgovarati i da ti razgovori pomognu i državi i građanima.

Ko će biti na toj crti ne interesuje me previše. Interesuju me moja država i život građana u njoj, povratak bosanskog jezika, zapošljavanje Bošnjaka u RS-u, njihov položaj. Ne bojim se razgovora, a razgovorom ću, kao i političkim iskustvom koje sam stekao, sigurno popraviti ono što je pokvareno i napraviti iskorak naprijed.

Šta konkretno građanima RS možete obećati da ćete uraditi ukoliko baš vama ukažu povjerenje?

Mislim da sam mnogo toga rekao u prethodnim pitanjima, a namjeravam vratiti Bošnjake u institucije i politički se izboriti za njihov položaj. Narod nad kojim je počinjen genocid mora biti poštovan i ne smije biti diskriminiran. To mislim za sve narode i svakog građanina u BiH.

Ono što mogu kazati je da ću vratiti bosanski jezik u škole u RS i dogovoriti uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, kao i sigurno bolji položaj Bošnjaka u RS. U svakom poslu koji sam radio, napravio sam uspjeh. Dok sam bio politički angažiraniji u Srebrenici dobijao sam izbore. Kao ministar sigurnosti BiH uveo sam bezvizni režim za državljane BiH. Pohapšeni su pripadnici 10. diverzantskog odreda koji je strijeljao Srebreničane.

U svom mandatu sam monstruma s Grbavice Batka doveo na suđenje u BiH iz Španije, a u mom mandatu je uhapšen i Ratko Mladić, u akciji u kojoj su učestvovale i naše obavještajne agencije. Moje iskustvo će sigurno vratiti ponos Bošnjacima u RS-u i ono sto sam obećao mogu i ispuniti.