BiH
0

Ahmet Egrlić izabran za predsjednika VTK BiH umjesto Ismeta Kumalića

Piše: N. J.
Na osmoj redovnoj Skupštini Vanjskotrgovniske komore BiH većinom glasova zastupnika izglasano je nepovjerenje Ismetu Kumaliću te je smijenjen sa dužnosti predsjednika, rečeno je za Klix.ba u VTK BiH.

Na Kumalićevo mjesto izabran je dosadašnji generalni sekretar i zamjenik generalnog sekretara VTK Ahmet Egrlić.

Bivši generalni sekretar VTK BiH Faruk Jašarević, koji je smijenjen odlukom Upravnog odbora, nakon čega je tužio ovu instituciju, za Klix.ba tvrdi kako je 18. februara ove godine izvršen puč, tako što je suspendovan stari saziv Skupštine Komore i izabran novi, koji nelegalno smjenjuje i bira predsjednike Komore.

"To je napravljeno tako što je od 60 zastupnika zamijenjeno njih 45 i dovedeni su novi, koji sada rade po nalogu potpredsjednika Brune Bojića i njegovih saradnika. Očito je da Kumalić nije izvršavao njihove naloge na pravi način, te su ga smijenili i doveli Ahmeta Egrlića, koji je direktor javnog komunalnog preduzeća u Ključu i nema nikakve veze sa djelovanjem Komore u inozemstvu, što je njena bitna uloga", rekao je Jašarević.

On tvrdi da se ovim urušava još jedna vrlo bitna državna institucija, koja sada služi interesima pojedinaca koji su izvršili puč.

Ove tvrdnje je sadašnji potpredsjednik Bruno Bojić odbacio uz podsmijeh. "Smiješne su mi te Jašarevićeve priče o puču, a on ih je poveo nakon što ga je jednoglasnom odlukom smijenio Upravni odbor, zbog nečasnih radnji koje je provodio i krivičnih prijava podnesenih protiv njega. O svemu tome riječ će dati sud pred kojim se vodi proces između Jašarevića i VTK", rekao je Bojić te nastavio:

"U februaru je zamijenjeno 45 zastupnika Skupštine iz više razloga, a ključni su da su neki od tih ljudi umrli, drugi nisu plaćali članarine, što su dužni prema zakonu, a treći su izgubili svoje pozicije u određenim društvima, koja su ih povezivala sa Komorom. Budući da sam pred sjednicu Skupštine u februaru bio na poziciji predsjednika Komore, ja sam od entitetskih i komore u Brčko distriktu tražio da se izjasne o ovom slučaju i izboru novih zastupnika, te sam za sve tražio i dobio odobrenje Ministarstva vanjske trgovine BiH za raspisivanje javnog poziva. Potom je isti postupak proveden i pri imenovanju Verifikacione komisije Komore, koja je trebala provesti taj reizbor zastupnika, tako da je sve urađeno u skladu sa zakonom".

On je dodao da je kao potpredsjednik u posljednja četiri mjeseca imao vrlo lošu komunikaciju sa Kumalićem, koji je izašao iz statutarnih i zakonskih okvira vršeći funkciju, zbog čega ga je Skupština i smijenila te imenovala Egrlića. "Egrlić je ekonomista koji je obnašao i ulogu ministra u Vladi Unsko-sanskog kantona, tako da mogu reći da je stručan i iskusan, a nadam se i da će na dobar način voditi Komoru", zaključio je Bojić.