Atak na novinarsku nezavisnost
0

Ahmed Žilić prijetio uredniku Informativnog programa BHT 1

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Urednički kolegij BHT 1 najoštrije je osudio pritisak i prijetnje sankcijama predsjedavajućeg Upravnog odbora BHRT Ahmeda Žilića, upućene v. d. uredniku Informativnog programa BHT 1 Benjaminu Butkoviću, zbog programskih odluka donesenih u praćenju procesa izmjena i dopuna Statuta BHRT.

"Ovakvo ponašanje predsjedavajućeg Upravnog odbora BHRT predstavlja nagrublji napad na novinarske slobode i uređivačku nezavisnost BHT 1 i nezapamćeno miješanje u uređivačku politiku jednog javnog emitera, čemu će se urednički kolegij odlučno suprotstaviti", navodi se u saopštenju.

Kolegij smatra da su prilog o izmjenama i dopunama Statuta BHRT, objavljen u Dnevniku od 16. maja, kao i objavljivanje reakcije predsjedavajućeg UO BHRT, u Dnevniku emitiranom dva dana nakon toga, bili u skladu s profesionalnim standardima javnih emitera.

"BHT 1 ne može i neće niti jednom pojedincu, ni skupini, bez obzira na društvenu ulogu i poziciju, omogućavati privilegovani položaj u programu. Nedopustiv je, bilo kakav, diktat da se program stavi u funkciju proklamovanja bilo čijih interesa ili ličnih mišljenja koja nisu bazirana na argumentima. BHT 1 će i dalje insistirati na slobodi da istražuje i profesionalno prezentira bilo koju temu od interesa za javnost BiH", ističe Uređivački kolegij BHT 1.

Prethodno su javni protest protiv pritisaka Žilića na Butkovića uputili i Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

Kako navodi Udruženje BH novinari, Žilić je, koristeći svoju poziciju predsjedavajućeg UO BHRT, pokušao prisiliti Butkovića da po Žilićevim standardima kreira izvještaj o promjenama Statuta ove medijske kuće, objavi samo njegove izjave i opširna saopćenja u vezi sa izmjenama najvišeg akta BHRT. On je, također, u više navrata i u noćnim satima telefonom pozivao urednika Benjamina Butkovića, prijetio mu pravnim i drugim sankcijama ukoliko u programu ne ispoštuje njegove zahtjeve, kao predsjedavajućeg UO.

"Verbalno nasilje predsjedavajućeg Žilića nad urednikom Butkovićem i ostalim članovima Kolegija direktora BHRT, te presing koji nad njima vrši različitim vrstama naredbi, zahtjeva i prijetnji u vezi sa kreiranjem programa, direktan su atak na uredničku nezavisnost javne televizije i profesionalne uredničke standarde. Način obraćanja Ahmeda Žilića uposlenicima BHRT daleko je od civiliziranog i profesionalnog komuniciranja kakav se očekuje od predsjedavajućeg Upravnog odbora jednog javnog medija i koji se podrazumijeva u međusobnoj komunikaciji između upravnih, rukovodnih i uredničkih tijela", kaže se u saopćenju.

Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju dodatnu zabrinutost zbog činjenice da je nasilje nad uredničkom politkom BHRT personalno motiviSano i da je uslijedilo nakon što je UO, bez ikakvih konsultacija sa uposlenicima, Sindikatom, Vijećem uposlenika i poslovodstvom, usvojio izmjene Statuta i pokuša ih promptno provesti u praksi.

Te su izmjene, prema raspoloživim informacijama i pravnim tumačenjima, ozbiljno dovele u pitanje ključna razgraničenja između upravljanja i rukovođenja medijem i samog uređivanja programa, te dale neprimjerene ovlasti predsjedavajućem i članovima UO u oblasti kadrovske i uredničke politike i funkcioniranja različitih programskih sektora BHRT.

Upravni odbor BH novinari će u narednim danima zatražiti od međunarodnih organizacija za zaštitu slobode medija, kao i Regulatorne agencije za komunikacije i nadležnih državnih organa BiH da spriječe kršenje principa i vrijednosti na kojima počiva javni RTV servis na nivou države i da uzmu u zaštitu prava uposlenika BHRT, kaže se u saopćenju.