BiH
863

Ahmed Talić iz Maglaja: Boravak u itikafu me čini sretnim

Piše: Elmedin Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Devetnaestogodišnji Ahmed Talić ove godine je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a dio svog raspusta je odlučio posvetiti ibadetu Allahu dž.š. u posljednjoj trećini mjeseca ramazana u Kuršumliji džamiji u Maglaju.

Ahmed je rođen u Zenici, a osnovnu školu je završio u Maglaju gdje trenutno i živi. Upisao je Internacionalni Burch univerzitet u Sarajevu, a stipendist je fondacije Izvor nade. Na itikaf, odnosno, boravak u džamiji u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, odlučio se nakon što je razgovarao sa svojim ocem.

"Moj babo je boravak u itikafu praktikovao posljednjih petnaest godina i uvijek sam bio uz njega. Nekoliko puta sam noćio sa njim u džamiji, zajedno smo se iftarili i sehurili, tako da mi se stvorila želja i volja da i sam pokušam biti u itikafu. Kada sam završio srednju školu razgovarao sam sa babom o tome da barem pet dana provedem u itikafu, ali mi je rekao da mogu preuzeti tu obavezu u potpunosti na sebe i provesti svih deset dana, što me posebno radovalo", kazao je Talić.

Danas je šesti dan od kako su muslimani u itikafu gdje svoje slobodno vrijeme posvećuju samo jednoj stvari, ibadetu Allahu dž.š. učeći Kur'an, čineći zikr i klanjajući namaze.

"Vrijeme uglavnom provodim u zikru, učeći Kur'an i klanjajući noćne i nafila namaze koji su postali tradicija u ovoj džamiji. Također, vrijeme provodim i sa prijateljima koji mi dođu u posjetu pa donesu neke slatkiše, sokove i slično", dodao je Talić, koji dnevno prouči dva do tri džuza Kur'ana (oko 40-60 stranica).

Iftare i sehure Ahmedu donose mještani Maglaja, koji su već unaprijed odredili koji dan posljednje trećine ramazana preuzimaju obavezu donošenja iftara mutekifu, odnosno osobi koja se nalazi u itikafu.

Ahmed se nada da će i naredne godine uz dogovor sa svojim babom vrijeme provesti u itikafu.

"Sama pomisao da je ovo sunnet kojeg je praktikovao Muhammed s.a.v.s, mene ispunjava i čini sretnim. Nije mi bilo teško napustiti druženja i ramazanska sijela i u potpunosti se posvetiti učenju i ibadetu, tako da, možda jesam mlad, ali ovo ne predstavlja problem za mene. Nadam se da ću i naredne godine u dogovoru sa babom biti u itikafu, ako Bog da, ali još ćemo vidjeti", zaključio je Talić u razgovoru za Klix.ba.