BiH
149

Ahmed Nurković: Studentima UNSA neće biti povećana školarina

Piše: M. N.
Ahmed Nurković
Ahmed Nurković
Do povećanja cijena školarine i ostalih troškova na Univerzitetu Sarajevo neće doći i studenti nemaju razloga za brigu, rekao je za Klix.ba Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Naime, Senat UNSA je 25. juna izglasao povećanje školarina o kojima je pisao naš portal. Trebali su prijedlog poslati Upravnom odboru Univerziteta, no taj prijedlog do danas nije stigao, potvrdio nam je Nurković.

"Mi pregovaramo isa vlastima i rektoratima. Pojedini dekani su predložili to povećanje kako bi se izvršio pritisak na studente, pa da studenti izvrše pritisak na vlasti, a sve kako bi se prebacila tranša jer ljudi nemaju plaća. No, od predstavnika vlasti Kantona Sarajevo dobili smo garancije da oni nikada neće u ovim uslovima donijeti odluke o povećanju školarina i da takve zahtjeve zvanično nisu ni dobili. Također, takve stvari je nemoguće uraditi sada jer je ostalo malo do početka nove školske godine. A Upravni odbor još nije dobio taj prijedlog", rekao je Nurković.

Član Upravnog odbora Velija Katica kazao je da uprkos tome što na dnevnom redu nema ove tačke, ona može biti dodana kako predviđa poslovnik rada kada je u pitanju rješavanje nekog hitnog pitanja.

"Ja sam 100 posto protiv i tu nema dileme, ni u ludilu neću glasati za ovo", kazao je Katica za naš portal.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke smatra neopravdanim i neosnovanim najavljeno povećanje troškova školarine na javnim visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevu.

"Ovakvi prijedlozi, kojima bi troškovi prvog i drugog ciklusa studiranja za pojedine fakultete, trebali biti povećani i do dva puta, pogotovo su neopravdani. Predlagači i donosioci ovakvih odluka trebali bi uzeti u obzir aktuelno stanje i ukupnu situaciju u našoj zemlji te imati u vidu da povećanje troškova školarine za studentsku populaciju dolazi u najgorem mogućem trenutku", smatraju u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH.

Prema tome, smatraju, svaki prijedlog za povećanje troškova, a naročito studiranja, morao bi sadržavati opravdano i detaljno obrazloženje zasnovano na realnim parametrima kao i cijeniti trenutno stanje u društvu te njegovu socijalnu dimenziju.

"Nadamo se i vjerujemo da će akademska zajednica i kantonalne vlasti, Upravni odbor Univerziteta i Vlada Kantona Sarajevo, pokazati razumijevanje prema studentskoj populaciji i odbiti prijedlog povećanja cijena studiranja u Kantonu Sarajevo", saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Podsjetimo, prema prijedlogu povećanja cijena koje je izglasao Senat UNSA na posebnom udaru su samofinansirajući i vanredni studenti, koji bi, zavisno od fakulteta, za upis plaćali i do 6.000 KM (grupacija umjetnosti) ili čak 7.000 KM (grupacija medicinskih nauka).

Sjednica Upravnog odbora UNSA trebala je biti održana danas u 15 sati, međutim, naknadno je objavljeno da je ona odgođena.