Aukcija u Abadanu
0

Ahmadinejadov automobil prodat za 2,5 miliona dolara

SRNA
Automobil iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, star 34 godine, prodat je za 2,5 miliona dolara na aukciji koja je organizovana u Abadanu na jugozapadu Irana, kako bi se prikupio novac za izgradnju jeftinih stanova, saopštila je iranska agencija ISNA.

"Kompanija koja je kupila automobil za 25 milijardi rijala tražila je da ostane anonimna", navodi se na sajtu Iranske organizacije za socijalnu pomoć.

Advokat Mahmud Isari izjavio je da kupac, čije ime nije htio da objelodani, planira da izgradi muzej u kojem bi izložio bijeli "Peugeot 504" iz 1977. godine.

"Moj klijent je kupio vozilo u znak poštovanja prema predsjedniku Ahmadinejadu i njegovom antiarogantnom i anticionističkom duhu", kaže advokat koji zastupa anonimnog kupca.

Prema riječima organizatora, na licitaciji je učestvovalo više od pola miliona ljudi iz Evrope, Azije i SAD koji su time želeli da odaju priznanje predsjedniku Ahmadinejadu i njegovom skromnom načinu života, kao i njegovoj politici. 

Ahmadinejad je 1. januara ove godine pokrenuo je web-sajt na kojem je oglasio prodaju svog automobila i obećao da će novac od prodaje biti upotrebljen za izgradnju 60.000 stanova za osobe sa posebnim potrebama i mlade.

Iranski predsjednik je 2005. godine prijavio da poseduje stan od 155 metara kvadratnih u istočnom dijelu Teherana i automobil marke "Peugeot 504" iz 1977. godine.
Ahmadinejad, koji gaji imidž predsjednika bliskog narodu, izjavio je nakon što je ponovo izrabran za predsjednika u junu 2009. godine da su "izgradnja stanova, zapošljavanje i ekonomske reforme" glavni prioriteti njegovog drugog predsjedničkog mandata.