Ključni ljudi SAD-a
285

Ahić: Posjete čelnika CIA-e su znak odlične saradnje s Mehmedagićem i OSA-om

Piše: E. Mušinović
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić u protekle tri godine dva puta je bio domaćin najutjecajnim ljudima iz Centralne obavještajne agencije (CIA) SAD-a. Eksperti tvrde da su ovi sastanci dokaz odlične saradnje OSA-e i CIA-e, ali i potvrda Mehmedagićevog kvalitetnog rada.

Zamjenik direktora CIA-e Vaughn Bishop stigao je jučer u Sarajevo kako bi se prvobitno sastao s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, koji je i domaćin sastanka, ali i s predstavnicima policijskih službi nižih nivoa vlasti.

Ovo je druga posjeta čelnika samog vrha CIA-e našoj zemlji. Bivši direktor CIA-e John O. Brennan posjetio je glavni grad Bosne i Hercegovine 2016. godine, a i taj put domaćin sastanka bio je Mehmedagić.

Ovim povodom razgovarali smo s profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasminom Ahićem koji nam je rekao da je posjeta Bishopa još jedna potvrda zavidne saradnje OSA-e na čelu s Mehmedagićem i CIA-e.

"Trenuci u kojima se zvanične posjete visokih zvaničnika obavještajnih službi SAD-a dešavaju jesu oni kada su sigurnosni izazovi u određenom regionu na visokom nivou. Ovo je vrlo značajna posjeta. Sigurno će biti otvoreno pitanje naših državljana koji se nalaze u kampu Roj (Sirija) i njihovog povratka u BiH", rekao je Ahić.

Kako kaže, ne smiju se zaboraviti ni nedavna dešavanja unutar regionalnog obavještajnog kruga, a koja se prvenstveno odnose na aktivnosti Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske.

"Za očekivati je da i ovo pitanje bude jedna od tema razgovora. Pronalaženje rješenja, odnosno poboljšanje regionalne obavještajne saradnje gotovo je uvijek na dnevnom redu ovakvih susreta", kazao je Ahić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Direktor OSA-e Osman Mehmedagić je funkcioner koji je imao najviše kontakata sa čelnim ljudima obavještajnih službi SAD-a. Ahić ističe da su upravo te posjete bitne u partnerskim odnosima te da je riječ o značajnoj potvrdi OSA-e da kvalitetno radi svoj posao.

"Ne smijemo smetnuti s uma da je OSA u proteklih nekoliko mjeseci zajedno sa Službom za poslove sa strancima BiH identificirala nekoliko osoba u samoj migrantskoj krizi, a koje su imale doticaja s ratnim dešavanjima na području Bliskog Istoka", rekao je Ahić.

Istakao je kako građani BiH mogu itekako biti zadovoljni radom OSA-e podsjećajući da je OSA pokazala odlične rezultate rada, što se pokazalo i na primjerima pronalaska ubice Edina Gačića te pronalaska i deportacije visokorangirane osobe IDIL-a Mirsada Kandića.

"Ovo nije samo protokolarna posjeta. Sjedinjene Američke Države žele pokazati da su zainteresovane za stabilnost i mir u ovom području te da su vrlo aktivne na tom planu", zaključio je Ahić.