Diploma direktora
25

Ahić o slučaju OSA: Indikativan je tajming plasiranja afere "diploma", ali i sami podaci

S. H.
Foto: RSE
Foto: RSE
Povodom posljednje afere u vezi s odlukom Inspektorata Republike Srpske o poništenju diplome direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) razgovarali smo s profesorom na fakultetu za Kriminalistiku i sigurnosne studije Jasminom Ahićem.

Ahić za Klix.ba analizira cijeli slučaj, poručujući da se radi o specifičnom momentu plasiranja priče o diplomi, s obzirom na to da se približava izbor novog direktora OSA-e.

"Mislim da je ovdje namjera da se u kontinuitetu vrše udari na dvije važne državne institucije koje su bile nedodirljive za politikanstsko-politička djelovanja, a to su OSA i Oružane snage BiH. Jednu ovakvu aferu koja od ranije traje, usmjerenu prema direktoru OSA-e, vidim kao kontinuitet napada na tu instituciju", kazao je.

Ahić smatra da je ovdje riječ o ličnom napadu na Mehmedagića te da je riječ o istoj politici napada na rad OSA-e koja traje od 2017. godine.

"Diskreditacija i pokušaj diskreditacije je jedan od najačih napada u kojem se Mehmedagić pokušava diskreditirati prije novog kandidiranja za direktora OSA-e. Ovdje je indikativan tajming kada se pojavljuju ovakve afere koje imaju konkretne elemente. Svi obavještajno-propagandni kanali preko kojih je afera plasirana imaju sve detalje i procedure, što dovoljno govori o čemu se radi. Sve je to dobro pripremljeno. Rješenje Inspektorata je doneseno 5. augusta i objavljeno 15. augusta i to govori o tajmingu", kazao je Ahić.

Pitali smo ga smatra li da je Inspektorat RS-a pod političkim utjecajem jer se radi o zvaničnoj instituciji entiteta.

"U svakom slučaju pravosudni i inspekcijski organi koji su započeli akciju provjere diploma u svim sektorima i svi organi koji moraju provesti takve radnje imali su pravo i dužnost da istraže takve pojave. Samo ukazujem na to da je tajming u određenom segmentu vezan za ono što će uslijediti u narednom periodu, a to je izbor direktora OSA-e i neformiranje vlasti u BiH. Dakle, mislim na diskreditaciju i pokušaj diskvalifikacije prvog čovjeka OSA-e za eventualno novi mandat", kaže Ahić.

Inspektorat RS-a je vršio provjeru diplome prema nalogu Tužilaštva BiH koje je i otvorilo predmet. Ahića smo pitali kako komentariše činjenicu da direktor OSA-e nije predao diplomu na provjeru kada je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet.

"Nisam upoznat o proceduri i samim zahtjevima. Ono što je jasno je da od 2016. imamo javne atake na Obavještajno-sigurnosnu agenciju i sada na prvog čovjeka te institucije. Čak i ranije su postojali udari da je ta institucija pod kontrolom jedne stranke, čak su javno iznesene takve optužbe, a to je uradio Dragan Čović. Spominje se tu i jedna neodrživa teza da u BiH postoji paraobavještajni sistem u institucijama. Pa Milorad Dodik od 2017. govori da je OSA neprijateljska agencija za srpski narod. U samom sistemu, a prije svega pravosudnom, s ovolikim brojem afera, prije svega u VSTV-u, ali i Tužilaštvu BiH i njihovim imenovanjima možemo tražiti tu poveznicu. Najeklatantniji primjer refleksije toga su reakcije populističkih medija u regiji i u BiH jer se vidi da mnogi imaju detalje, gdje se vidi da je sve planirano, od tajminga pa do drugih detalja", kazao je Ahić.

OSA, smatra Ahić, je ona institucija koja ne smije biti pod segmentom pritiska zbog prirode svog posla. Ne osporavajući rezultate rada, Ahića smo pitali za komentar činjenice da direktor OSA-e ipak nije predao svoju diplomu na provjeru. Da li što ne vjeruje Tužilaštvu BiH ili zbog nečeg drugog.

"Nisam siguran, ali tu postoji određeni kodeks, ali i procjena rukovodstva te agencije, ali i direktora, jer sami podaci koji govore o operativnim podacima, radnicima imaju status zaštićenih tajnih podataka, koji su po zakonu jasni. Moguće je da bi došlo do doticanja s nekim osobama iz određenih procesa. Ipak, svaka obavještajna služba mora maksimalno poštovati osnovne principe rada: tajnost, relativnu autonomnost, konspirativnost, odnosno štititi integritet i tajnost svojih podataka", zaključio je Ahić.