Predizborne igre
13

Ahić o Izetbegovićevoj izjavi: Stvara se političko-sigurnosna presija u kontinuitetu

Piše: S. H.
Jasmin Ahić
Jasmin Ahić
Segment namjenske industrije je jedan od najznačajnijih u BiH. To je u prošlosedmičnoj izjavi za medije potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz dopunu da će naša zemlja nastaviti ulagati u tu granu privrede. Ipak, priča o proizvodnji određenog oružja i ulaganja u taj segment izazvala je nemir kod političara iz RS-a koji su zakazali hitnu sjednicu državnog parlamenta BiH zbog, kako kažu, izetbegovićevih "ratnohuškačkih" izjava.

U slučaju zakazivanja hitne sjednice državnog parlamenta BiH povodom "ratnohuškačkih" izjava, imamo kontinuitet političkog diskursa odnosno politikanstva koje se unosi u regionalne okvire, smatra profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu Jasmin Ahić.

"Kada govorimo o ovoj temi ja bih se osvrnuo na onu Izetbegovićevu izjavu o priznavanju Kosova, kada su se izrodile razne interpretacije. Karakteristično je da se i na unutrašnjem, ali i na regionalnom planu u određenim vremenskim periodima pokušava stvoriti dodatna političko-sigurnosna i politikantska presija na predstavnike vlasti, ali i na institucije. Tako da ovo zakazivanje hitne sjednice političara iz RS-a u Parlamentu BiH o Izetbegovićevoj izjavi možemo posmatrati kao kontinuitet praksi koje se bave politizacijom, ali sada na unutrašnjem planu", kazao je za Klix.ba Ahić.

Zbog cijelog tog konteksta čak i ovakve izjave o tome da će jedna zemlja ulagati u namjensku industriju dobijaju formu koju apsolutno nemaju. Dodao je da je apsolutno neprihvatljivo da sigurnosna pitanja budu predmet dnevnopolitičkih rasprava i pokušaja dobijanja jeftinih političkih poena, od koga god ona dolazila.

Ahić poručuje da je teško očekivati da će ipak doći do rasprave o ovoj temi koja je iskonstruisana i pogrešno tendenciozno plasirana.

"Generalno, neko ko reformira svoju vojsku ili ulaže u opremu i naoružanje ne mora značiti da to radi da bi ratovao s nekim, već radi sigurnosti te države. Ipak, takvi postupci često se koriste u smislu politikanstva za dnevnopolitičke svrhe, a naročito u nestabilnom regionu i u vremenu kada imamo izbore", zaključio je Ahić.