BiH
0

AgroLink: Nakon poplava nisu povećane veleprodajne cijene svježeg voća i povrća

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
AgroLink je u saradnji s USAID/Sida FARMA projektom uradio preliminarnu analizu veleprodajnih cijena svježeg voća i povrća u BiH odmah nakon devastirajućih poplava.

"Rezultati analize ukazuju da nije došlo do povećanja veleprodajnih cijena svježeg voća i povrća nakon poplave. Zapravo, cijene imaju kontinuirani trend pada koji nije prekinut poplavama i što je zapravo uobičajena pojava na početku poljoprivredne sezone kada na tržište pristiže sve više proizvoda iz domaće proizvodnje", saopćeno je iz AgroLinka.

Za potrebe analize, kako se dodaje, vršena je usporedba cijena s istim periodom predhodne godine gdje podaci ukazuju da su cijene u prosijeku značajno niže u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu.

Prema riječima direktorice AgroLinka Nežle Adilagić, zahvaljujući Poljoprivrednom tržišnom informacionom sistemu (PTIS) koji imaju u AgroLinku još od 2010. godine, jedini su u BiH koji raspolažu s ovakvim podacima.

Taj sistem je uspostavljen uz podršku USAID/Sida FARMA projekta i već petu godinu za redom na dnevnoj osnovi prate kretanje veleprodjanih cijena, ponude, potražnje i porijekla svježeg voće i povrća (oko 50 artikala) na četiri veletržnice u BiH: Arizona kod Brčkog, Banja Luka, Čapljina i Sarajevo.

Pored dnevnih informacija o cijenama koje plasiraju putem web stranice www.agrolink.ba i SMS usluge, AgroLink od 2013. godine radi i sedmični pregled veleprodajnih cijena voća i povrća na regionalnom nivou (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora).