{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agović: BHRT od danas pravno samostalni subjekt

F
29.1.2007. u 13:25
0
0
Agović: BHRT od danas pravno samostalni subjekt
0
Agović: BHRT od danas pravno samostalni subjekt
Radio-televizija BiH od danas djeluje kao pravno samostalni subjekt, što je treća i pretposljednja faza u procesu reforme javnog RTV sektora BiH, izjavio je danas generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović.
On je kazao kako je ostalo da Parlament FBiH usvoji odgovarajuću zakonsku regulativu iz ove oblasti na nivou tog entiteta, što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Tada će biti pravno moguće formirati četvrti i posljednji pravni subjekt u sistemu, a to je korporacija javnih emitera BiH, naveo je Agović, istaknuvši da će na taj način biti završen proces reforme javnog RTV sektora u našoj zemlji.

Javni RTV servis BiH danas je prvi put zvanično posjetio šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Dimitris Kourkoulas, kojeg su predstavnici ovog servisa informirali o reformi i razvoju javnih emitera.

Organizirana je prezentacija dosadašnje podrške EC-a ovom sektoru, posebno njen doprinos obnovi i izgradnji emisione mreže Sistema javnih emitera, te programa i projekata BHT1.

EU je aktivno podržala uspostavu Javnog RTV servisa u BiH, posebno nabavkom telekomunikacijske i druge opreme, a tokomm prošle godine izdvojila je dva miliona eura za projekte podrške ovom servisu.

Ambasador Kourkoulas je rekao da će EC nastaviti saradnju i podršku javnim emiterima u BiH, uz najavu da će u periodu 2007.-2009. godina ova pomoć biti više usmjerena na jačanje produkcijskih kapaciteta.

On je podsjetio na činjenicu da je reforma javnog RTV sistema jedan od preduvjeta za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Kada ovaj sporazum potpiše, BiH će započeti novi, ugovorni odnos s EU u kojem bit će veoma važan kvalitet informiranja građana o perspektivama u EU, izjavio je ambasador Kourkoulas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: