Kao u vrijeme rata
49

Agonija rudnika Kreke se nastavlja, u augustu ostvarena rekordno niska proizvodnja

R. D.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
U augustu 2021. godine, rudnik uglja Kreka proizveo je 73.623 tone uglja od planiranih 162.170 tona ili 45,4 posto, što je historijski minimum koji je zabilježen samo u ratno vrijeme. Svi proizvodni pogoni Kreke su podbacili u proizvodnji.

Kako saznajemo pogon Dubrave je od planiranih 67.029 tona proizveo 10.238 ili 15,27 posto, dok je pogon Šikulje od planirani 75.177 tona proizveo 48.653 ili 64,72 posto. Najbolji rezultat, ali ipak daleko od plana, ostvario je pogon Mramor, koji je u augustu proizveo 14.741 tona od planiranih 19.964 ili 73,84 posto.

Slika realnog stanja u rudniku Kreka daleko je teža ukoliko se uobzire i podaci da se ispunjavanje planova na pripremi novih količina za proizvodnju kreću od svega 18 do 30 posto, kaže naš izvor, što ne daje nadu u bolje rezultate rudnika u narednom periodu i dalju proizvodnju električne i toplotne energije čini upitnom i neizvjesnom, jer je kompleksnost situacije u rudniku dovela do zabrinjavajućeg stanja na depoima uglja u Termoelektrani Tuzla.

Kako saznajemo, sa ostvarenom proizvodnjom u augustu i prihodom od prodaje, rudnik Kreka neće moći isplatiti ni neto plate uposlenih.

Uzroke ovakvog katastrofalnog rezultata treba tražiti i u masovnom odsustvu uposlenika s posla. Naš izvor ukazuje da je od prosječno 2.100 uposlenih, u augustu svaki dan, po raznim osnovama, u prosjeku s posla odsustvovalo njih 800, od čega na bolovanja otpada 10 posto ukupnog broja uposlenih, dodajući da je očigledno privatni angažman uposlenika u sezoni građevinskih radova uzeo danak u ostvarenju plana proizvodnje rudnika.

Upoređujući pokazatelje o ostvarenju proizvodnje dolazimo do podatka da je rudnik Kreka u augustu dnevno proizveo svega 1,16 tona uglja po zaposlenom, navodi naš izvor uz pitanje da li je za ovakvu proizvodnju uopće potrebna bilo kakva oprema i mehanizacija jer, dovoljni su lopata i ručna kolica.

"Sve navedno razlog je zbog kojeg se projekat reorganizacije rudnika pod hitno mora nastaviti, jer svaki dan odgađanja ovog procesa Kreku neminovno vodi ka stečaju", zaključuje naš izvor iz rudnika.