BiH
0

Agenciji za vodno područje rijeke Save 700.000 KM za čišćenje riječnih korita

FENA
Federalna vlada odobrila je Agenciji za vodno područje rijeke Save Sarajevo sredstva u iznosu do 700.000 KM, koja će biti korištena za čišćenje riječnih korita.

Ova sredstva odobrena su Agenciji iz revolving sredstava Kreditanstalt fur Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW), prikupljenih u okviru transakcijskog računa otvorenog kod Centralne banke BiH - Vanbudžetski depozit Federacije BiH - Prikupljanje sredstava kredita za Projekt vodoopskrbe Kakanj.

Ovaj iznos bit će korišten za finansiranje otklanjanja pijeska, šljunka, drvene građe, različitih vrsta otpada i naplavina iz riječnih korita i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih poplavama.

Agencija je zadužena da u roku od 120 dana od dana uplate ovih sredstava Vladi Federacije BiH dostavi izvještaj o njihovom namjenskom utrošku.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je Kreditanstalt fur Wiederaufbau, Frankfurt na Majni (KfW) Federaciji BiH odobrio nepovratna sredstva, pod uslovom da se ona na kreditnoj osnovi plasiraju općinama, te je od povrata tih sredstava formiran Revolving fond.

U toku pripreme ove odluke, KfW je dao saglasnost da raspoloživa sredstva Revolving fonda budu odobrena Agenciji, u svrhu čišćenja riječnih korita i ublažavanja negativnih posljedica izazvanih poplavama.

Agencija je u cilju rješavanja ove problematike već predvidjela izvjesna sredstva izmjenama plana i finansijskog plana Agencije za 2014. godinu, ali ona nisu ni približno dovoljna da spriječe moguće negativne posljedice koje mogu izazvati smanjeni proticajni profili vodotoka, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.