BiH
42

Agencije vode turiste u obilazak poplavljenih područja Mostara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poplavljena područja Mostara postala su turistička atrakcija. Dopisnik agencije Anadolija javlja da je turistička agencija Tourist Info centar BH posjetiocima Mostara ponudila obilazak poplavljenih područja.

Vlasnik ove agencije poznate po specijalnim ponudama, Saša Behram, kazao je novinaru Anadolije da se prilagodio stanju na terenu i kreirao iznenađujuću ponudu - turističku rutu o nesvakidašnjem kišnom periodu i poplavama u Mostaru.

"Sve je šansa pa i poplava. Turisti koji nam ovih dana dolaze u velikim grupama ne znaju šta se dešava, pa ćemo im nastojati objasniti, pokazat ćemo im najpogođenije zone alarmantog rasta Neretve i sve što se dešava sa nevjerovatnim kišama i poplavama u Mostaru“, istakao je Behram.

"Padavine u Mostaru, kako one snježne od februara 2012., pa do ovih ekstremnih kišnih, mogu biti i neprilika i prilika. Ja mislim da su prilika. Pokazat ćemo turistima alarmantno stanje sa klimatskim promjenama na primjeru Mostara, jer upravo Mostar postaje grad koji zadnjih godina najviše osjeća ekstremne oscilacije izazvane klimatskim promjenama“, uvjeren je vlasnik agencije koja je stranim gostima u Mostaru ponudila jedinstvenu turističku rutu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turisti će moći posjetiti područja od zone Starog mosta do juga grada, obići mjesta izlijevanja jezera i akumulacija hidroelektrana na putu M-17, a u tu svrhu Saša Behram je otvorio i poseban blog za strane turiste: Mostar – svjetski centar klimatskih promjena.

Cilj je na osnovu iznenađujućih izmjena sušnih perioda, kišovitih intervala i snježnih padavina dokazati da je Mostar postao glavni svjetski grad klimatskih promjena.