{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za zaštitu ličnih podataka pozvala na zakonitu obradu podataka

F
23.8.2012. u 18:20
0
0
Agencija za zaštitu ličnih podataka pozvala na zakonitu obradu podataka
0
Agencija za zaštitu ličnih podataka pozvala na zakonitu obradu podataka
Foto: Ilustracija
Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, kojoj stiže sve više prigovora vezanih za ispravke netačnih podataka u matičnim knjigama, pozvala je danas javne organe na zakonitu obradu ličnih podataka i na pomoć građanima u ostvarivanju njihovih prava.
Odgovorni su pozvani da građanima dodatno ne priređuju finansijske troškove, gubljenje vremena i druge neprijatnosti.

Saopćenje ove sadržine Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH uputila je danas povodom sve češćih prigovora vezanih za ispravke netačnih podataka u matičnim knjigama i drugim evidencijama koje vode javni organi, a koriste se u postupku izdavanja ličnih dokumenata.

Greške obično nastaju prilikom prenosa ličnih podataka u elektronske baze i tehničke su prirode - slovne greške u imenima, prezimenima, nazivima mjesta i slično, saopćeno je.

Nakon što se u nekom od postupaka utvrdi nepodudarnost podataka, službenici upućuju lice da se samo angažuje, naravno o svom trošku, na ispravci greške.

"Neke od savjeta ne podržava ni zdrav razum, a kamoli pravo i pravna logika. Tako se osoba koja je dobila najnoviji izvod iz matične knjige rođenih, u kome je zadnje slovo u imenu 'a' zamijenjeno s 'e', upućuje da izvrši zamjenu svih isprava u smislu usklađivanja s novim rodnim listom, a da nakon toga vrši promjenu imena. Javni organ, matični ured, ne uvažava činjenicu da se u svim, do zadnjeg, rodnim listovima i u svim javnim ispravama ime lica završava na 'a'. Dakle, nesumnjivo se radi o očiglednoj grešci", navodi se u saopćenju.

Da apsurd bude veći, u istom novom rodnom listu pojavljuju se slovne greške i kod imena i djevojačkog prezimena majke, za koje službenik nema rješenja, citat je iz saopćenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Jedan od zakonskih principa obrade ličnih podataka jeste i da se obrađuju autentični i tačni lični podaci te da se ažuriraju kad treba.

U slučaju da se lični podaci obrađuju suprotno ovom principu čini se prekršaj za koji se odgovorno lice u javnom organu može kazniti od 500 KM do 10.000 KM, napominje Agencija.

"Javni organ je dužan da po službenoj dužnosti vodi računa o tačnosti podataka te da ispravi očiglednu grešku. Osim toga, svako lice ima pravo da zahtijeva od javnog organa da izvrši ispravku netačnih ličnih podataka. S druge strane, Agencija poziva sve one koji se sretnu s ovakvim i sličnim problemom, a ne mogu ga na adekvatan način riješiti, da podnesu prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini koja će u skladu sa svojim ovlašćenjima naći načina da im pomogne", saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: