BiH
0

Agencija za zaštitu ličnih podataka pozvala na zakonitu obradu podataka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, kojoj stiže sve više prigovora vezanih za ispravke netačnih podataka u matičnim knjigama, pozvala je danas javne organe na zakonitu obradu ličnih podataka i na pomoć građanima u ostvarivanju njihovih prava.

Odgovorni su pozvani da građanima dodatno ne priređuju finansijske troškove, gubljenje vremena i druge neprijatnosti.

Saopćenje ove sadržine Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH uputila je danas povodom sve češćih prigovora vezanih za ispravke netačnih podataka u matičnim knjigama i drugim evidencijama koje vode javni organi, a koriste se u postupku izdavanja ličnih dokumenata.

Greške obično nastaju prilikom prenosa ličnih podataka u elektronske baze i tehničke su prirode - slovne greške u imenima, prezimenima, nazivima mjesta i slično, saopćeno je.

Nakon što se u nekom od postupaka utvrdi nepodudarnost podataka, službenici upućuju lice da se samo angažuje, naravno o svom trošku, na ispravci greške.

"Neke od savjeta ne podržava ni zdrav razum, a kamoli pravo i pravna logika. Tako se osoba koja je dobila najnoviji izvod iz matične knjige rođenih, u kome je zadnje slovo u imenu 'a' zamijenjeno s 'e', upućuje da izvrši zamjenu svih isprava u smislu usklađivanja s novim rodnim listom, a da nakon toga vrši promjenu imena. Javni organ, matični ured, ne uvažava činjenicu da se u svim, do zadnjeg, rodnim listovima i u svim javnim ispravama ime lica završava na 'a'. Dakle, nesumnjivo se radi o očiglednoj grešci", navodi se u saopćenju.

Da apsurd bude veći, u istom novom rodnom listu pojavljuju se slovne greške i kod imena i djevojačkog prezimena majke, za koje službenik nema rješenja, citat je iz saopćenja Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Jedan od zakonskih principa obrade ličnih podataka jeste i da se obrađuju autentični i tačni lični podaci te da se ažuriraju kad treba.

U slučaju da se lični podaci obrađuju suprotno ovom principu čini se prekršaj za koji se odgovorno lice u javnom organu može kazniti od 500 KM do 10.000 KM, napominje Agencija.

"Javni organ je dužan da po službenoj dužnosti vodi računa o tačnosti podataka te da ispravi očiglednu grešku. Osim toga, svako lice ima pravo da zahtijeva od javnog organa da izvrši ispravku netačnih ličnih podataka. S druge strane, Agencija poziva sve one koji se sretnu s ovakvim i sličnim problemom, a ne mogu ga na adekvatan način riješiti, da podnesu prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini koja će u skladu sa svojim ovlašćenjima naći načina da im pomogne", saopćeno je.