Zvanični stav
46

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Mogu se objaviti imena osoba koje krše mjeru kućne izolacije

Er. M.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Agencija za lične podatke Bosne i Hercegovine oglasila se u povodu zahtjeva da se objave lični podaci osoba kojima je izrečena mjera kućne izolacije.

Kako kažu, podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju posebno mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Trenutno su se nametnula dva pitanja u kontekstu zaštite ličnih podataka i aktivnosti nadležnih na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Prvo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o osobama koje krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa.

"Agencija smatra da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone, odnosno određene zabrane određenih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim, javni interes je nadjčao pravo na zaštitu ličnih podataka. A tome je aktivno doprinijela i osoba koja krši zakon", navode iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Drugo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o svim osobama koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. Agencija smatra da zaštita ličnih podataka ne sprečava nadležne organe da poduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koja nas je zadesila.

"Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu ličnih podataka. Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim osobama koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od Vlade Kantona 10", piše u saopćenju.

Dalje navode da se nameće pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim osobama koje su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i s njim podijelio informacije koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljene ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje.

"Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može osobu odvratiti da se obrati stručnoj osobi. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prijenosne bolesti, širenje bolesti na druge osobe, čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti", navodi agencija.

Apeluju na nadležne da posvete pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije, jer proizvoljnim odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju.