|

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Mogu se objaviti imena osoba koje krše mjeru kućne izolacije

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Mogu se objaviti imena osoba koje krše mjeru kućne izolacije
46
Er. M.
23.3.2020. u 14:54
10
komentara
46

dijeljenja
Agencija za zaštitu ličnih podataka: Mogu se objaviti imena osoba koje krše mjeru kućne izolacije Ilustracija/Shutterstock
Agencija za lične podatke Bosne i Hercegovine oglasila se u povodu zahtjeva da se objave lični podaci osoba kojima je izrečena mjera kućne izolacije.
Kako kažu, podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju posebno mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Trenutno su se nametnula dva pitanja u kontekstu zaštite ličnih podataka i aktivnosti nadležnih na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Prvo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o osobama koje krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa.

"Agencija smatra da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o osobama koje krše zakone, odnosno određene zabrane određenih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim, javni interes je nadjčao pravo na zaštitu ličnih podataka. A tome je aktivno doprinijela i osoba koja krši zakon", navode iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Drugo pitanje je da li se smiju objaviti podaci o svim osobama koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. Agencija smatra da zaštita ličnih podataka ne sprečava nadležne organe da poduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koja nas je zadesila.

"Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu ličnih podataka. Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim osobama koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od Vlade Kantona 10", piše u saopćenju.

Dalje navode da se nameće pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim osobama koje su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i s njim podijelio informacije koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljene ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje.

"Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može osobu odvratiti da se obrati stručnoj osobi. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prijenosne bolesti, širenje bolesti na druge osobe, čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti", navodi agencija.

Apeluju na nadležne da posvete pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije, jer proizvoljnim odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...