BiH
0

Agencija za prevenciju korupcije: Nismo izdali nikakvo rješenje o zapošljavanju osoba u UIO

Piše: N. N.
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) reagirala je na tekst u kojem se navodi da je ova Agencija učestvovala u zapošljavanju osoba u Upravi za indirektno oporezivanje mimo konkursnih procedura.

Naime, u tekstu se navodi da su radnici mimo konkursne procedure najviše zapošljavani u Regionalnom uredu Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli i to njih ukupno 23, te da su od toga 22 osobe zaposlene na osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme, "dok je jedna osoba zaposlena po rješenju Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije".

"Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, prema Zakonu o zaštiti prijavitelja korupcije, dala je Instrukciju prema kojoj je rukovodstvo Uprave za indirektno oprezivanje BiH bilo obavezno vratiti na posao zaštićenog prijavitelja korupcije D.B., a ne izdala rješenje o zapošljavanju. Napominjemo da ova Agencije niti je zaposlila, niti bi, prema Zakonu, mogla zaposliti bilo koju osobu u Upravi za indirektno oporezivanje, ili bilo kojoj drugoj instituciji u BiH", navodi se u reagiranju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.