BiH
0

Agencija za osiguranje depozita BiH: Pavlović banka uredno posluje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za osiguranje depozita BiH uputila je na našu adresu demanti povodom razgovora s direktorom ove agencije Josipom Nevjestićem, u kojem se, između ostalog, spominje propast dvije banke u Republici Srpskoj.

"Tom prilikom napravljena je gruba greška, a odnosi se na navode da je jedna od dvije propale banke Pavlović banka. Gospodin Nevjestić nigdje u intervjuu nije pomenuo niti jedno ime propale banke, a pogotovo Pavlović banke koja nesmetano funkcionira i radi. Objavljeni intervju su preuzeli pojedini mediji, a prijenos netačnih informacija može prouzrokovati štetu banci i deponentima banke. Pavlović banka uredno posluje i članica je programa osiguranja depozita u bankama BiH", navodi se u demantu.

Nevjestić je u razgovoru na pitanje kako komentariše propast dvije banke u RS-u kazao da je zaključno s 31. decembrom 2017. godine za propale banke iz Fonda za osiguranje depozita isplaćeno 140 miliona KM, odnosno 24.000 komitenata je dobilo svoj osigurani novac.

Podsjećamo, Pavlović banka je 2016. godine imala gubitak od 17,2 miliona KM, a njenu reputaciju i poslovanje dodatno je narušila afera s predsjednikom RS Miloradom Dodikom kome je ova banka dala kredit u iznosu od 1,5 miliona KM za kupovinu vile na Dedinju u Beogradu.