U doba pandemije
58

Agencija za lijekove BiH obilato dijelila stimulacije, nagrade i otpremnine

B. T.
Agencija za lijekove BiH (Foto: Arhiv)
Agencija za lijekove BiH (Foto: Arhiv)
U toku 2020. godine Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH je velikom broju zaposlenih obilato isplaćivala stimulacije, naknade za odvojeni život, naknade za smještaj, jubilarne nagrade…

Vidljivo je to iz evidencija koje je agencija dostavila u Parlamentarnu skupštinu BiH, a nakon zastupničkog pitanja Saše Magazinovića.

Iz tabelarnog prikaza vidljivo je da je agencija stimulirala čak 40 zaposlenih, a iznosi se kreću od nekoliko stotina pa do 1.700 KM, koliko je dobila Dragana Reljić. Agencija u odgovoru ne navodi konkretno za šta su ovi zaposlenici nagrađeni, a kao osnov za isplatu u svim slučajevima navodi se tek "stimulacija".

Tabelarni pregled dodatnih primanja
Tabelarni pregled dodatnih primanja

U dva slučaja isplaćivane su naknade za odvojeni život i smještaj. Tako je Dinka Muhović dobila 5.700 KM za smještaj i 1.500 KM za odvojeni život, a Indira Fazlagić 4.800 maraka za smještaj i 2.300 KM na ime odvojenog života.

Šest zaposlenih lani je dobilo otpremnine za odlazak u penziju. Nijedna nije manja od 5.500 KM, a najviše je dobila Ljiljana Kudra - nešto manje od 11.000 KM.

Na račune sedam zaposlenih uplaćane su jubuilarne nagrade od 879 KM.

Među ostalim, dodatna primanja imali su i Alija Uzunović, koji je sa 3.000 KM unovčio funkciju predsjednika Komisije za farmakopeju. Ana Borić, članica iste komisije, dobila je 2.500 KM. Oboje su novac dobili za učešće na 10 sjednica.